Малко повече от месец преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп има нов проблем, който се прибавя към коронакризата, безработицата, Китай и расовите вълнения - данъчен скандал.

Според публикация в "Ню Йорк таймс" президентът републиканец и магнат в недвижимите имоти е платил по $750 данъци в годината на избирането си (2016-а) и през последвалата я първа година на президентството си. Тръмп, разбира се, окачестви разкритието като фалшива новина.

Тръмп яростно пази от публичност данъчното си досие и е единственият президент в модерните времена, който не го е обявил, отбелязва днес Асошиейтед прес. Според цитираната публикация той не платил никакви федерални подоходни данъци в 10 oт изминалите 15 години.

АП отбелязва, че половината американци не плащат данъци, защото доходите им са под облагаемия минимум, но според данните на приходната служба средният подател на данъчна декларация е платил $12 200 през 2017 г., т.е. 16 пъти повече от президента.

"Ню Йорк таймс" се позовава на данъчни декларации за последните 20 години, до които е получил достъп. Според една от тях през 2018 г. Тръмп е обявил за същата година загуби $47,4 милиона, докато задължителната финансова информация, която компанията му е обявила, показва нетен финансов резултат, върху който се дължат данъци от $434,9 милиона.

В неделя Тръмп отхвърли публикацията като "измислица" и заяви, че е плащал данъци, но не даде подробности. Той обеща и цялата информация около данъците му да бъде разкрита, но не каза кога. АП припомня, че такова обещание той даде и през 2016 г., но не го изпълни.

Агенцията коментира, че данните подронват образа на патриотичен бизнесмен, който Тръмп си изгражда. Те говорят, че той е избягвал данъци в САЩ, като там е отчитал загуби, печалбите му са в чужбина.

През първите му две години като президент Тръмп е получил $73 млн. от чуждестранни дейности, които освен голф игрищата му в Шотландия и Ирландия включват $3 млн. от Филипините, $2.3 млн. от Индия и $1 млн. от Турция. Президентът е платил през 2017 г. $145 400 подоходен данък в Индия и $156 824 във Филипините, сравнено със само  $750 в САЩ. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че декларациите не разкриват необявени връзки с Русия. 

Тръмп е намалявал данъчната си основа с лични разходи за жилищата му и за частния му самолет, включително $70 000 за прически. През първите две години на президентството си е разчитал на данъчни кредити за бизнеса, за да намали задълженията си. В същото време от 2010 г. хазната е върнала Тръмп близо $73 милиона, които той си е поискал като надплатени. Това е станало причина Службата по вътрешните приходи (IRS), чийто шеф президентът назначава, да започне проверка по неговите данъчни дела. Решение срещу Тръмп би могло да му срува $100 млн. посочва "Ню Йорк таймс".

Те биха се добавили към общите дългове на американския държавен глава от $421 млн., чиито падежи идват през следващите четири години. Президентът е в съдебна битка с Конгреса, който се опитва да получи достъп до неговото данъчно досие. Алън Гартън, адвокат в Организацията на Тръмп, е казал пред "Ню Йорк таймс", че повечето, ако не всичко, изложено в публикацията, е "неточно". В изявление Гартън каза, че президентът е платил милиони долари данъци на федералното правителство, включително след като е обявил кандидатурата си за Белия дом през 2015 г.

"Ню Йорк таймс" е отказал да даде на Гартън данъчните досиета, до които е получил достъп, за да защити източниците си. 

АП припомня, че по време на предизборни дебати през 2016 г. кандидатката на демократите Хилъри Клинтън каза, че Тръмп не публикува данъчните си декларации, защото вероятно не е платил нищо като федерални данъци. Тогава Тръмп я прекъсна с репликата: "Това ме прави умен."