Румен Томов - отстраненият кмет на Благоевград, ще се яви отново на избори, ако има частичен кметски вот. Това обяви самият той пред бТВ. Коментарът му идва дни след като Конституционният съд, сезиран от Върховния административен съд и депутати, постанови: текстовете от Закона за местната власт, повеляващи, че избраните кметове трябва за 1 месец да напуснат търговските дружества, в които участват, не противоречат на конституцията. Именно тези текстове станаха причина Томов да бъде отстранен от поста - пропуснати срокове, а оттам - състояние на несъвместимост с поста кмет на община. Конкретският казус с Благоевград все още чака решение именно от висшите магистрати във ВАС. Чакаше се решението на конституционалистите преди окончателния съдебен акт. То обаче не е директно обвързано с конкретния казус. 

„При всяко положение, ако се стигне дотам, ще се явя отново на избори. Дай Боже да не се явявам, ако ВАС се съобрази с мотивите на КС“, заяви в „Тази сутрин“ по бТВ Томов.

И обяви, че е сигурен, че ще спечели вота. През миналата есен независимият кандидат за кмет, подкрепен от БСП, победи вече бившия градоначалник Атанас Камбитов. Последният бе от ГЕРБ, но неотдавна напусна партията и вече е част от новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България", учредена вчера. 

Според Румен Томов, макар да изглежда, че след решението на Конституционния съд трябва да се отиде на частични кметски избори, решението на органа всъщност било в подкрепа на аргументите му да обжалва отстраняването си. А именно - нямало краен срок за завършване на процедурата по заличаване на една от фирмите му.

„Това е погрешна практика, наложена във времето от определени хора, в която се твърди, че срокът е един месец за приключване на процедурата. КС казва, че срокът е един месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения“, поясни Румен Томов.

Той също така обясни, че в една от бланките, която е трябвало да се попълни за прехвърлянето на ЕТ, на едно място е трябвало да се сложи тикче за заличаване.

„То не е сложено. Защо – не мога да кажа“, каза избраният през миналата година и отстранен кмет на Благоевград.

На въпрос дали това е пропуск, или е направено умишлено от адвоката му, Томов заяви, че не може да каже.