Френското правителство представя днес проектобюджета за 2021 година, съсредоточен върху помощта за възстановяването на икономиката, покосена от пандемията от COVID-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Текстът предвижда широко отваряне на кранчето на разходите.

След предоставените тази година над 460 милиарда евро за преодоляване на последиците от здравната криза, в центъра на бюджета за 2021 година е заложен възстановителен план на стойност 100 милиарда евро, обявен в началото на септември.

Целта е през 2022 година да се възстанови равнището на богатство от преди кризата, увери премиерът Жан Кастекс, определяйки я като "амбициозна, но по силите ни".

Според министъра на икономиката Брюно Льо Мер, това е "значително предизвикателство".

От 100-те милиарда, разчетени за две години, 10 милиарда ще бъдат похарчени още тази година, по-специално в подкрепа на младежката заетост, а 30 милиарда ще бъдат инжектирани в икономиката догодина.

Общо, над една трета от плана ще бъде предоставена за засилване на конкурентоспособността на компаниите и подкрепа за реиндустриализацията на страната, като е предвидено намаление на производствените данъци с 10 милиарда евро.

Това ще бъде основната фискална мярка в този бюджет, доказваща стратегическата насока, избрана от правителството: да подкрепи компаниите, за да преодолеят кризата и отново да започнат да назначават, след прогнозираните 800 000 съкращения тази година.

С 30 милиарда би трябвало да се ускори екологичният преход чрез помощи за обновяване на жилищата или за чист транспорт.

35 милиарда евро ще бъдат предоставени за мерки за солидарност и подкрепа на заетостта (обучение и др.).

Благодарение на този план правителството очаква увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 8 на сто догодина, след очаквания тази година исторически спад от 10 на сто.

Разрастването на епидемията от Ковид-19 от няколко седмици обаче може да застраши тази перспектива, ако не се появи ваксина, която да успокои компаниите и домакинствата, чиито инвестиции и потребление са от ключово значение за излизането от икономическата криза.

От този план за разходи 37 милиарда евро ще бъдат финансирани от Европейския съюз.

Правителството е решило в същото време да изпълни някои ангажименти, поети още преди кризата. Затова в проектобюджета са потвърдени обещаните кредити за министерствата на отбраната, вътрешните работи и образованието.