Администрацията на Доналд Тръмп продължава своята война срещу китайски технологични компании с нова серия санкции - този път срещу топ-производителя на чипове в Поднебесната империя. Търговското министерство на САЩ представи нови ограничения върху износа за SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), съобщи "Файненшъл Таймс".

Американските компании, които искат да продават софтуер или оборудване за производство на SMIC, ще се нуждаят от специален лиценз от правителството.

Според Пентагона, SMIC е доставчик и на чипове за китайската армия, и ключова компания за технологичния й напредък.

Пред Ройтерс от китайската компания обявиха, че това не е вярно - доставяли услуги и чипове само на граждански и търговски крайни потребители. 

Експерти подчертават, че официално това може да е напълно вярно - в много държави има практика военните да пазаруват технологии прикрито през цивилни компании и дружества, за да намалят риска от изтичане на информация за техниката, с която разполагат.

SMIC засега не е част от "черния списък" с компании под най-тежки санкции, в който са Huawei и ZTE, например. Ударите върху Huawei обаче се отразяват пряко на SMIC, защото това е един от най-големите им клиенти.

Друга компания, която страда от санкциите индиректно, е големият американски производител на чипове Qualcomm, който също ползва SMIC за производство на част от продукцията си.