Антинагради за отказ да предоставят публична информация от обществен интерес получиха министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. 

Правосъдното министерство взе награда "катинар" заради отказа на бившия министър Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. А МВР е "отличено" с приз "срамота" заради отказа да отговаря на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Наградите се раздават от Програма „Достъп до информацията“ (ПДИ) всяка година на 28-и септември, когато се отбелязва международният ден на правото да знам. 

Те са в шест категории - гражданин, неправителствена организация, журналист, институции, две антинагради - катинар и срамота, и вързан ключ, в които се номинират институции, които не изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

За първи път церемонията по връчването на наградите се проведе онлайн. В категорията за голямата антинаграда са били 11, като Министерството на правосъдието е било с две номинации.

По думите на адвокат Александър Кашъмов, директор на правния екип на ПДИ, „това е голямата сила на този закон - гражданите да държат институциите отчетни“

Активистът Силистра Димитър Пецов получи голямата награда за гражданин най-активно, използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация. По време на извънредното положение той отправя питане до областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител. А през май месец Пецов беше задържан за 24 часа- след полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той е освободен без никакви обвинения.

"Антикорупционният фонд" взе голямата награда в категорията за неправителствена организация. Грамота беше присъдена на гражданско сдружение "БОЕЦ". 
В категорията за "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" голямата награда "Златен ключ" получи Мила Чернева от вестник "Капитал".

Община Златоград бе отличена в категорията за институцията, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани. Тук са били номинирани институции основно от журналисти, отбеляза изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева. 

"Най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация" пък получи главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Антинаградата е наречена "Вързан ключ". Точкова е номинирана е от журналистиката от в. "Сега" и член на журито на организацията Доротея Дачкова. Тя се опитва да получи информация по т. нар. случай "Цумгейт" - срещата между бившия главен прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Георги Гергов и с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев. 

Искането до тази информация е било отправено и от гражданския активист Николай Неделчев, по което административният съд нареди да бъде предоставена информация. Но вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поискала възобновяването на делото.