Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви днес началото на Новия европейски баухаус - пространство за съвместно създаване, в което заедно работят архитекти, хора на изкуството, студенти, инженери и проектанти.

Причината е представената също днес от Комисията стратегия на ЕС за „вълна от саниране“. Тя цели намаляване на вредните емисии и на енергийната бедност.

„Това ще донесе икономически, екологични и социални ползи. Но нашият Европейски зелен пакт е по-голям. Това е системна промяна. За да я постигнем, ни трябва по-задълбочен ангажимент, по-широка подкрепа и много иновации и креативност. Затова днес стартираме Новия европейски баухаус“, каза Фон дер Лайен.

За първи път тя спомена това понятие в речта си „За състоянието на съюза“, произнесена пред Европарламента в Брюксел на 16 септември.

♦ Bauhaus е името на архитектурния стил, зародил се в Германия и преобладавал по света в периода от 30-те до 60-те г. на ХХ век.

Намерението е Новият европейски баухаус да бъде мост между световете на науката и технологията и на изкуството и културата, изтъкна председателката на ЕК. И допълни, че става дума за естетиката на Зеления пакт, съчетаваща успешния дизайн и устойчивостта.

„Новият европейски баухаус ще покаже, че необходимото може да бъде и красиво“, убедена е Урсула фон дер Лайен.

Наминанието ще се състои от три етапа:

• 1. Дизайн – проучване на идеите и оформяне на движението. За целта с опита си ще бъдат използвани дизайнери, архитекти, художници, дигитални експерти, учени, предприемачи, инженери и студенти;

• 2. Изпълнение, което ще започне с 5 баухаус проекта в различни страни от ЕС. Всички те трябва да бъдат устойчиви, съчетани с изкуството и културата. Всеки от проектите ще бъде пригоден към местните условия и ще има специфичен фокус върху сфери като естествените строителни материали, енергийната ефективност, демографията, ориентираната към бъдещето мобилност или ефективните откъм ресурси цифрови инновации;

• 3. Разпространение на идеите.