Европейският съвет призова да продължат усилията за координиране на тестовете за COVID-19, съвместно оценяване на методите за тестване, взаимно признаване на тестовете и временното ограничаване на неналожителните пътувания към ЕС.

Това се казва в приетите тази нощ заключения на Съвета в Брюксел.

Ръководителите на държавите от Съюза също така призовават Съвета на ЕС, Еврокомисията и всички страни да продължат усилията по цялостната координация въз основа най-добрите налични научни данни, по-специално по отношение на правилата за налагане на карантина и трансграничното проследяване на контактни лица. Отново бе изтъкната необходимостта от стабилна процедура по разрешаване и мониторинг, изграждането на капацитет за ваксиниране в ЕС и справедлив и икономически приемлив достъп до ваксините.

Лидерите от ЕС отложиха за Европейския съвет през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Причина са разногласията между отделните държави по въпроса. Най-силно се противопоставят някои като Полша, чиято икономика е силно зависима от въглищата.

За разногласията призна тази сутрин и председателят на Съвета Шарл Мишел.

60 на сто от българската енергия се произвежда от въглища, каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си вчера на Съвета. Той обвини евродепутатите от БСП и ДПС, че през миналата седмица са се съгласили Европарламентът да даде мандат за увеличаване до 60 процента на целевото намаление на вредните емисии. Разчетите на властите у нас били за 40 процента – такава цел била изпълнима.

Еврокомисията иска понижение от поне 55 процента спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне ЕС въглеродна неутралност до 2050 г. В момента целта е 40%.

В заключенията Съветът счита, че актуализираната цел следва да бъде постигната колективно от ЕС по възможно най-икономичния откъм разходи начин. В това начинание ще участват всички страни членки, като се отчитат националните особености и съображенията за справедливост и солидарност. Всички имащи отношение законодателни актове и политики на Съюза трябва да допринасят за новата цел за 2030 г., както и за изпълнението на целта за неутралност по отношение на климата. В същото време ще бъде спазвана равнопоставеността и ще бъде предотвратявано изместването на въглеродни емисии.

По-рано вчера бяха приети заключения за отношенията между ЕС и Великобритания. Съветът призова страните да се готвят за всички възможни варианти, включително за „Брекзит“ без споразумение.

 
Днес лидерите ще обсъждат ситуацията в Източното Средиземноморие. Става дума за незаконните турски сондажи в териториалните води на Кипър.