След „Гладиатор“ Хоакин Финикс отново ще играе император, отново под режисурата на Ридли Скот в нова историческа драма за Наполеон Бонапарт. Заглавието е „Войнишка раница“ (Kitbag), защото „във всяка войнишка раница се крие генералски жезъл“.

Филмът ще представи историята на Наполеон от произхода му до бързото му и безскрупулно изкачване до императорския трон, както и „непостоянната му връзка със съпругата му и истинска любов Жозефин“, се казва в синопсиса на филма.

По сценария на филма ще работи Дейвид Скарпа, с когото Ридли Скот работи във „Всичките пари на света“. Скот е и в продуцентския екип. Проектът ще бъде финансиран от „Туентиът сенчъри студиос“.

Финикс може да е сред любимците на публиката, но изборът му за тази роля срещна критики в социалните мрежи. Някои отбелязват, че актьорът щеше да е перфектен за образа, ако „Войнишка раница“ бе сниман по времето на „Гладиатор“. Други изтъкват, че Финикс е твърде висок, за да играе Наполеон, което е оборено с историческа справка – височината на Наполеон, посочена в интернет, е 1,68 м, Финикс е само с 4 сантиметра по-висок. За да не се губи автентичността, трети настояват ролята да отиде при френски актьор.

„Трябва да призная, че започва леко да ми писва да го [Хоакин Финикс] гледам в почти всичко“, споделя потребител на Фейсбук.

„Срамота е, че на по-неизвестните актьори никога не се дават възможности – отбелязва друг. – Сигурен съм, че има добър актьор във Франция, който да получи ролята, не е ли така?“

Преди да започнат снимките на „Войнишка раница“, Скот трябва да изчисти графика си – режисьорът довършва „Последният дуел“, адаптация на книгата на Ерик Джагър с участието на Мат Деймън, Бен Афлек, Адам Драйвър и Джоди Комър. Афлек ще влезе в ролята на крал Чарлс VI, Деймън ще бъде рицар от неговата свита, а Драйвър ще въплъти оръженосеца му. Рицарят и оръженосецът са принудени да се бият в дуел през 1386 г. заради обвинение в сексуално посегателство, отправено от съпругата на краля (Комър).

Когато този проект влезе в етап постпродукция, на Скот му предстои екранизация на убийството на Гучи с участието на Лейди Гага, Робърт де Ниро, Джаред Лето, Ал Пачино, Адам Драйвър и Джок Хюстън. Чак след края на този филм Скот ще се захване с „Войнишка раница“.

Според „Дедлайн“ режисьорът ще си търси късмета там, където Стенли Кубрик се проваля. Режисьорът на „Широко затворени очи“ се опитва да даде старт на изключително скъпа продукция за френския император, точно след излизането на „2001: Космическа одисея“, но не успява. През 60-те години той прави проучване за сценария, датиран от средата на 1969 г. и през 2016 г. НВО обявява, че иска да съживи проекта като минисериал. Преговорите със Стивън Спилбърг и Кари Фуканага обаче не приключват с договор.

Неуспешен опит за екранизация на живота на Наполеон има и от 2009 г. „Бетси и императора“ на Джон Къран по едноименен роман така и не стига до екран, въпреки обявените актьори – Ал Пачино е трябвало да влезе в образа на Наполеон, а Ема Уотсън – в ролята на 14-годишно момиче, влюбило се в императора по време на изгнанието му на остров Света Хелена.

"Площад Славейков"