Световната здравна организация поля днес със студен душ четири лекарства, които в света в момента се използват за лекуване на пациенти с COVID-19, публикувайки на сайта си изследване, според което те имат малък или никакъв ефект.

"Тези режими на ремдесивир, хидроксихлорокин, лопинавир и интерферон показаха малък или никакъв ефект върху хоспитализираните с COVID-19, както показа общата смъртност, инициирането на вентилация (изкуствено обдишване - б.р.) и продължителност на болничния престой", се казва в заключенията на изследването, което се подготвя за публикуване в научно списание.

То е било направено върху 11 266 възрастни пациенти в 405 болници на територията на 30 страни.

През юли ЕС разреши продажбата на ремдесивир срещу COVID-19. Медикаментът, както и другите цитирани препарати, е разработен и е бил използван досега срещу други вирусни инфекции.

В края на юли Европейската комисия съобщи, че купува ремдесивир за 30 000 болни, а миналата сряда българското правителство обяви, че ще купи  2500 флакона от същото лекарство.

Пазарната цена за един флакон в момента е около 345 евро без ДДС. До момента България е разполагала с 2837 флакона, които в голямата си част са от дарения.