Разбиха нарколаборатория при спецакция в Горна Оряховица, съобщи тази сутрин Нова телевизия., като подчерта, че по информация на медията става въпрос за "лаборатория е с невиждани размери". Към мястото пътува и главният прокурор Иван Гешев, обявиха още от Нова. Двама са задържани.

По обяд от МВР и прокуратурата дадоха повече подробности на маясто. Гешев не се бе появил, само туитна в социалната мрежа:

"Голям успех за Прокуратурата и МВР в гр. Горна Оряховица, в полза на всеки български родител".

От съвместното изявление на представители на обвинението и силовото ведомство, стана ясно, че бил получен сигнал, че две лица отглеждат марихуана в специални помещения, обособени като оранжерии. Така снощи около 20 ч задържали "две лица в процес на обгрижване на растенията". 

Комплексът се състои от няколко халета.Едното било предназначено за сушене на готовата продукция. Там били  намерени 14 кг суха растителна маса, които ако бъдат реализирани на пазара, ще струват около 70 000 лева.

В останалите две помещения било открито оборудване за "цял цикъл на отглеждане - капково напояване, лампи, климатици, влагоабсорбатори" и пр.

В момента на задържането "всичко работеше" - заявиха от МВР.

Намерени в тези халета били около 1000 растения, като все още не е изчислено какво е количеството в килограми.

Двамата арестувани мъже, хванати докато обгрижват растенията, са набор '88 и '90. Първият е от Арбанаси, вторият от София.

Задържани са за 24 часа. Ще бъдат обвинени за отглеждане и държане на наркотични вещества с цел разпространение, като за второто ги грозят две до осем години затвор.

Това е третата акция на територията на Великотърновска област за една седмица. Новооткритата лаборатория е най-голямата сред тях.