Страховете на българите, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция, постепенно се покачват.

Това отчита национално представително изследване на "Тренд", осъществено между 3-10 октомври сред 1008 души по поръчка на "24 часа".

През октомври две трети от българите са на мнение, че епидемията ще продължи да се развива. През септември делът им е бил значително по-скромен - 48 на сто, или 18 на сто са променили позициите си към повишаване на вниманието към вируса през този период.

Само 15% през октомври вярват, че пандемията затихва. Само преди месец над една трета са изразили подобна увереност. 

Увеличава се и процентът на хората, които смятат, че трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на заразата. През септември една четвърт от анкетираните са на това мнение, месец по-късно с рязкото нарастване на случаите на инфектираните нагласите започват да се променят. Малко повече от една трета от участниците в изследването на "Тренд" вече казват, че трябва да има затягане на мерките. 

През миналата седмица на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов специално се обърна към министрите си с указания, че не се мисли и не се налагат допълнителни мерки.

 
"Без да ви минава през ума, че трябва нещо различно", каза още той на фона на рязкото покачване на новозаразените и хоспитализираните пациенти.

Към момента все още преобладават обаче хората, които не искат да има въвеждането на нови ограничения - половината от участниците в изследването на "Тренд". Само преди месец обаче те са били 60 на сто, т. е. има спад в увереността, че няма нужда от други мерки.