И двете големи български синдикални организации поискаха днес, ден след като бе обявен проектът за републикански бюджет, вдигане на максималния осигурителен доход. В момента той е на ниво от 3000 лв. и според плановете на властта ще остане на това равнище, независимо, че таванът на максималната пенсия ще бъде вдигнат до 1440 лв. 

Прави впечатление, че КТ "Подкрепа" иска много по-рязко повишение на тавана на осигурителния доход - вдигане до 5 000 лв. Синдикатът твърди, че заложеният принцип още при въвеждането на тавана на осигуровките е той да бъде в размер десет пъти минималната работна заплата, което прави 6 500 лева за 2021 г.

Изчисленията посочват, че МОД в момента е под 50% от този размер, пише БНР. От КТ "Подкрепа" твърдят, че това лишава бюджета на ДОО от 2 до 3 милиарда лева приходи.

В същото време от другата организация - КНСБ, също искат увеличение на МОД, но с доста по-малко - до 3200 лв. Това е стара амбиция на синдиката и имайки предвид рязкото скачане на минималната пенсия и тавана на максималната, имаше очаквания, че тази година желанието им може да бъде изпълнено. В крайна сметка обаче управляващите са решили да запазят параметрите такива, каквито са. 

КНСБ има и още няколко предложения за промени по разписания от Министерството на финансите бюджет. Така например в специално изразена позиция се настоява да се увеличи (макар и не от началото на годината) минималният размер на обезщетението за безработица на 17 лв., което "ще направи доста по-адекватна защитата на нискодоходните групи."

И още - да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 поне на 440 лв., за да се подкрепи по-адекватно нарасналата потребност при издръжката на семействата с деца до 2 г. в пандемичната ситуация, искат още от КНСБ.

Във връзка с анонса на правителството за предоставяне на ваучери за храна на стойност 120 лв. на хората с пенсии от минималната до нивото на линията на бедност, КНСБ да предложи и аргументира предоставянето на тази сума да стане чрез пенсионната система и не под форма на ваучери, а в пари, искат още от КС на КНСБ. 

ова ще облекчи както институциите, така най-вече пенсионерите, а не на последно място ще спести излишни административни разходи за отпечатване на ваучерите, тяхното разпространение, обвързването на търговската мрежа с подобен ангажимент и пр."