Дългогодишният ръководител на пресцентъра на БСП Жанет Пашалиева си каза вчера сбогом с тази позиция, изпратена от колегите си в партията с торта и с благопожелания. Пашалиева обаче няма да се разделя с работата с медиите, защото ще работи в медия - в телевизията на левицата БСТВ като мениджър "Програмна и техническа дейност". С това обаче постът на "Позитано" 20 не се овакантява. От партията обавиха, че наследник на Пашалиева ще бъде Васил Самарски - медийният съветник на лидерката Корнелия Нинова. Самарски може и да не е познат в национален мащаб като лице на БСП като Пашалиева, но е добре познат в родния си Казанлък.

 

 

Самарски е бизнесмен, бивш дългогодишен общински съветник в града на розите и основател и директор на театъра в града. 

Завършил е УНСС, специалност "Икономика и управление на индустрията". От 1995-а до 1999 г. е последователно общински съветник от левицата, а от 2003 г. до 2011 г. е два мандата и председател на местния парламент в Казанлък. После пак е редови местен парламентарист до 2015 г. Става и председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора, а от тази година е съветник на Нинова по медийните въпроси.

Последното не е случайно, тъй като в Казанлък Самарски създава и развива в съдружие две от най-популярните в града медии - телевизия "Пресс тв" и радио "Вис виталис". В годините, в които Казанлък се сдоби с кмет от ГЕРБ (Галина Стоянова), телевизията стана подчертано опозиционна и често излъчва разследвания, свързани с властта.

Така например преди две години от "Пресс тв" направиха материал за старозагорския депутат от ГЕРБ Борис Кърчев, бивш собственик на кабелния оператор на местно ниво - "Би Би Си кейбъл" и КТВ, в който се разказваше как двете дружества са се озовали в ръцете на малоимотния Диньо Динев - овчар от старозагорското с. Християново. Овчарят Диньо бе разказал пред медията, че е разписвал някакви неясни за него документи срещу 200-300 лева.

Материалът предизвика отзвук в Народното събрание тогава и за първи път, откакто е депутат, Кърчев влезе в общественото полезрение. И в обяснителен режим.

В Казанлък Васил Самарски е известен и като създател в началото на 90-те (пак в съдружие) на едно от големите погребални бюра "Танатос".

Познат е още с театралната си и читалищна дейност, като дългогодишен директор на градския театър "Любомир Кабакчиев", член е на управителния съвет на фондация "Чудомир", на Българската асоциация за театър, на Сдружението на театралните директори в Република България и др., гласи официалната справка за него.