Днес Съдийската колегия на ВСС се зае само за минутка със ситуацията с повторното разпространение на COVID-19 в страната.

И макар да отчетоха, че нещата с пандемията се влошават лавинообразно и все повече съдии и съдебни служители са болни, кадровиците не предприеха нищо. Защото нямаше... материали - предложения към точката от дневния ред.

Както Клуб Z писа, на 15 март през пролетта ВСС тотално затвори съдилищата. След това мерките се разхлабиха постъпателно.

Днес обаче само бе приета за сведение обобщена справка за отложените дела, които към 30 септември за цяла България са 1192 броя.

Боряна Димитрова единствена обърна внимание, че в представената справка са броени и дела, отложени заради доказателствата – да се чакат експертизи, и пр., т.е. не само свързани с COVID-19.

"Няма какво да правим по тази точка към днешна дата. Но виждате каква е лавинообразна ситуацията в страната - не знам дали скоро няма да се наложи да преразгледаме нашите мерки" - изказа се председателят на ВАС Георги Чолаков.

Той обяви, че специално в административното правораздаване на много места вече има заразени съдии и служители.

(Всъщност не само в административното - по делото на Миню Стайков - един от текущите в спецсъда процеси с най-много подсъдими, адвокати, свидетели и пр., имаше трима болни от COVID към миналата седмица. Това накара да се преразгледат и други подобни дела с много подсъдими - като например КТБ, по което едната дата дори беше отложена, б.р.)

Днес се изказа само още и Боян Магдалинчев, който попита по-скоро риторично: дали ще трябва да правим някаква промяна в правилата.

Георги Чолаков пак повтори:

"Ситуацията е лавинообразна – както в цялата страна, така и при нас."

Той изтъкна, че заради заразените съдии и служители се налага отлагане на дела със заповед "от вчера за днес" за най-близки дати.

В крайна сметка кадровиците само гласуваха, че приемат "за сведение" справката за отложените дела - която, както се разбра, дори не е и прецизна по отношение на COVID пандемията.

И преминаха натам.

Клуб Z припомня, че точно преди седмица - на 20 октомври Съдийската колегия се занима с писмо, адресирано до нея от председателя на СГС Алексей Трифонов. В него той - след положителни проби на четирима съдии, сезира ВСС с молба да прецени дали се налага промяна на правилата за работа при пандемия.

Резултатът бе, че... нямаше кой знае какъв резултат. Членовете на колегията се обединиха около становището, че не се налага промяна на правилата, още повече че и на държавно ниво не се предприемат изменения на мерките.

„Разбирам притеснението на колегата Трифонов, но всички работим при тези условия. Всички съдилища установяват наличие на заразени съдии и служители с коронавирус. Всички следва да спазват мерките и това е единственият начин да предпазим гражданите, магистратите и служителите“, бе на мнение преди седмица председателят на ВАС Георги Чолаков.