Броят на заразените с новия коронавирус в света се е увеличил през миналата седмица с над 2,8 милиона души, което е най-високата стойност на показателя от началото на пандемията, съобщи ТАСС, като се позовава на разпространени днес данни от Световната здравна организация (СЗО).
Броят на смъртните случаи за седемте дни се е увеличил с почти 40 хиляди или с няколко хиляди повече, отколкото през предишната седмица.
Към 25 октомври регистрираните заразени с новия коронавирус SARS-CoV-2 са над 42 милиона, а починалите от COVID-19 са 1,1 милиона, се казва в информационния бюлетин на СЗО.
Особено бързо се увеличава заболеваемостта в европейския регион - над 1,33 млн. случая за седмицата. Към 25 октомври на Стария континент общо досега са се заразили 9,66 млн. души, а почти 271 хиляди са починали.
Тежката епидемична ситуация се запазва и в Северна и Южна Америка. Там за седмица са се заразили 884 хиляди души, а общият брой на случаите надхвърля 19,7 млн. За седемте дни са регистрирани почти 17 хиляди смъртни случаи, а общо броят им в региона от началото на пандемията е 626 хиляди.
В Югоизточна Азия през седмичните случаи са над 445 хиляди или близо 8,97 млн. общо. Там смъртните случаи надхвърлиха 140 хиляди, което е с 5,7 хиляди повече отколкото седмица по-рано.
В САЩ броят на заразените за седем дни е 436 хиляди, в Индия - над 370 хиляди, в Бразилия - над 153 хиляди.
По брой на смъртните случаи за седмица печалното първенство се държи от САЩ (над 5,4 хиляди). Следват Индия с над 4,5 хиляди, Бразилия с над 3,2 хиляди, Аржентина - над 2,6 хиляди и Мексико - също над 2,6 хиляди.

Новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия вероятно ще достигнат в края на седмица 20 000 на ден, съобщи германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

"Имаме експоненциален растеж", каза Алтмайер, включвайки се онлайн в германско-френска икономическа конференция. "В Германия броят на новите случаи на заразяване расте със 70-75 процента в сравнение с преди седмица".

Прогнозата му показва, че нарастването на случаите на коронавирус в Германия става по-бързо от очакваното. В края на септември канцлерът Ангела Меркел заяви, че до Коледа може да има по 19 200 случая на ден. Днес броят на потвърдените случаи е 11 409.

Обединеното кралство отчете днес 367 нови смъртни на болни от COVID-19. Това е най-големия брой на жертвите за един ден от 27 май, показват правителствени данни, цитирани от Ройтерс.
Смъртността във Великобритания от вируса расте през този месец, а данните за днешния ден са сходни с тези от датата 30 март, когато те са били 374. Тогава беше изминала една седмица от парализиралата Обединеното кралство национална карантина, под която беше поставено то, за да бъде спряна вълната на разпространение на вируса.
Данните за днес сочат, че броят на регистрираните нови случаи на COVID-19 се е увеличил с 22 885 при 20 890 предишния ден.

В Италия са установени 21 994 нови случая на коронавирус в последните 24 часа, съобщи здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Това е най-големият брой за денонощие от началото на епидемията в страната и нов рекорд след регистрираните 21 273-ма заразени в неделя, отбелязва агенцията.
По данни на министерството свързаните с COVID-19 смъртни случаи са 221, при 141 вчера. Италия отчита над 200 починали с коронавирус за денонощие за първи път от средата на май.
От началото на епидемията в страната досега са регистрирани общо 564 778 заразени с вируса, като 37 700 от тях са починали.
Най-тежко засегната продължава да е северната област Ломбардия с главен град Милано - с 5035 нови заразени през изтеклото денонощие. Втора е област Кампания в Южна Италия, където новите случаи са 2761.

Швеция, чиято либерална противоепидемична стратегия, привлече световното внимание, е регистрирала 1870 нови случая на коронавирус на 23 октомври, най-големия брой от началото на пандемията, показа днес статистиката на шведската Агенция по обществено здраве, цитирана от Ройтерс.
За сравнение предишният рекорд, който беше отчетен в края на юни, беше 1698 случая за едно денонощие. По-рано Агенцията по обществено здраве каза, че пролетният пик вероятно е бил много по-голям, но вероятно не е регистриран поради липса на тестване.
Официалният брой на жертвите в Швеция намалява с 15 от петък досега, на 5918. Обяснение за намалението не беше дадено, но преди се е случвало броят на починалите да бъде променян след устонавяване на действителната причина за дадена смърт.
Смъртността в Швеция на глава от населението е няколко пъти по-висока в сравнение с тази в скандинавските й съседи, но е по-ниска в сравнение с някои други, по-големи европейски страни като Испания и Великобритания.

Само част от населението на Евросъюза може да бъде ваксинирано срещу коронавируса преди 2022 г., в случай че се появи ефикасна ваксина, са казали представители на ЕС на вътрешно заседание. В същото време правителствата остават разделени по въпроса за ваксинационните планове, предаде Ройтерс.

"Няма да има достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за цялото население преди края на 2021 г.", е казал представител на Европейската комисия пред дипломати от държавите членки на закрито заседание вчера, заяви пред Ройтерс човек, присъствал на него.

Втори представител потвърди казаното. Засега няма коментар от страна на ЕК.

Предупреждението идва въпреки факта, че 27-членният блок с население от 450 милиона души си гарантира над 1 милиард дози от потенциални ваксини срещу COVID-19 от три производителя на лекарства. Той преговаря и с други компании за резервирането на още 1 млрд. дози.

На фона на все по-трескавите действия в световен план за гарантиране на дози експерти предупреждават, че не всяка потенциална ваксина може да се окаже ефикасна.

Такава все още няма, но първите дози може да са готови още в началото на следващата година, съобщи Еврокомисията по-рано този месец.

БТА