Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо" в сряда, съобщи редакцията в туитър, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Карикатурата вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник "Шарли ебдо" публикува в туитър корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Корицата на "Шарли ебдо" от 28 октомври.

След като "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, турският президент беше сред най-гласовитите критици във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни. Изображенията на пророка са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. Френският държавен глава защити правото на изразяване наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения относно психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Във вторник Анкара остро осъди намерението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на турския президент.

"Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що "Шарли ебдо" публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна", пише директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун в поредица от туитове.

"Тази безотговорна и безчувствена атака срещу нашата култура единствено ще култивира расизъм и дискриминация. Призоваваме всички наши разумни европейски приятели да се борят срещу този вид примитивен културен расизъм, интелектуално безплодие и нецивилизован дискурс", завърши той.

 

 

Доста по-лаконичен и груб в осъждането си бе турският зам.-министър на културата и туризма Сердар Чам, който се обърна към изданието през личния си профил в туитър на френски език. 

 

 

 "Шарли ебдо": Вие сте копелета. Вие сте кучи синове", написа той.