Мария Бакалова, българската актриса, която в момента е във фокуса на Холивуд с ролята си на Тутар Сагдиев в „Борат 2“, оглави „звездометъра“ на специализираната платформа за кино и тв продукции IMDb. Тя е на първо място в класацията на сайта с най-популярни актьори (мъже и жени) в момента. Само тази седмица тя се е изкачила с 8697 позиции.

Интересът към нея се дължи на добрите отзиви на критиката за участието ѝ в продължението на „Борат“ (2006), където си партнира със Саша Барън Коен. Във филма, който имаше премиера на 23 октомври в „Амазон прайм“, тя влиза в образа на Тутар – 15-годишната дъщеря на казахстанския журналист, която трябва да бъде връчена като подарък за вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Експертите я определиха за равна на Барън Коен, нарекоха изпълнението ѝ „удивително“ и написаха, че непознатата актриса внася свежест в комедията.

За популярността ѝ помогна и появата ѝ във вечерното шоу на Джими Кимъл, където тя, все още в образа на Тутар, поиска на чист български панталоните на водещия и показа среден пръст на милионната аудитория.

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. На 6 вече ходи на уроци по пеене и флейта. Образованието си получава в Националното училище за изкуства в Бургас със специалност флейта и актьорско майсторство. През 2019 г. се дипломира „актьорско майсторство“ в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Последната ѝ голяма роля е на майката на Иван Бърнев във филма „Бащата”. Там тя се появява като млада жена в ретро кадри, напомнящи сериала „На всеки километър”.

Прави впечатление, че в „звездометъра“ на IMDb Саша Барън Коен, водещият персонаж в „Борат“ изостава от партньорката си и попада на 4 място по популярност. На второ и трето място Бакалова е следвана от Виктория Педрети (която дължи настоящата си популярност на сериала на „Нетфликс“ „The Haunting of Hill House“) и Лили Колинс (в момента известна със сериала на „Нетфликс“ „Emily in Paris“). По-надолу в списъка се намират още имената на Емилия Кларк, Адам Сандлър, Матю Макконъхи, Хенри Кавил и Скарлет Йохансон.

Площад Славейков