Говорителката на службата за спешна медицинска помощ в София отправи днес емоционален призив към гражданите да щадят лекарите и да не злоупотребяват с труда им в крайно напрегнатите и рискови за тях дни на пандемията. "Спешна помощ" работи в краен недостиг на песонал и ресурси, стана ясно от думите ѝ.

На въпрос дали гражданите злоупотребяват със "Спешна помощ" в интервю за БНТ Катя Сунгарска отговори: 

"Непрекъснато. Непрекъснато линейките се отзовават на домашни посещения за преглед, за да се успокоят хората. Дават се симптоми, които не се истина". 

"Имаме заразени, имаме колеги, които са в болница, имаме колеги, които са в тежко състояние", добави тя, сдържайки сълзите си. "И искам да кажа, че е много страшно, когато видиш лекар да страда за изгубен живот и за изгубен пациент. Това не го пожелавам на никого. Много е страшно, защото те страдат мълчаливо, а в очите им се чете - имам усещането - цялата болка на Земята".

"Не го причинявайте на лекарите", каза Сунгарска. "Те изнемогват и издъхват. Те също имат деца. Те също имат семейства. Те също имат родители. И това не трябва да се случва повече. Просто спрете с тази безотговорност... И снощи късно четох по социалните мрежи хора, които компетентно обясняват, че няма вирус, че това е световна конспирация, че те няма да се поддадат на това да бъдат подчинени на не знам кого и за не знам какво. Аз от началото на пандемията стриктно нося маска, не съм си спряла притока на кислород в мозъка от една страна и от друга страна не се чувствам роб. Напротив, чувствам се отговорен човек. За това, че малкото, което мога да направя аз като личност, го правя и  го давам, за да може някой да живее. И лекарите трябва да живеят". 

Вчера всичко 18-те екипа на столичната "Спешна помощ" (най-голямата в страната) са посетили всичко 418 адреса, от които 200 са били с пациенти с коронавирус. Едва 16 от тях са приети в болница, каза Сунгарска.

При това търсене една линейка за час трябва да отиде на три или четири адреса, което е физически невъзможно, включително и заради задръстванията в центъра на София, каза тя. По тази причина от всеки час обикновено остават по два адреса.

"За съжаление ресурсът ни е твърде малък, за да обособим звено само за COVID адресите", каза говорителката.

Тя поясни, че след всеки COVID адрес линейката трябва да се върне в базата, за да бъде дезинфекцирана, което отнема средно 50-60 минути. 

Сунгарска припомни, че България е на второ място в Европа по смъртност от COVID-19  на 100 хиляди души от населението.

"Лекарите изнемогват. Те са човешки същества - с болките си, с проблемите си - и не може да се издевателства над тях", каза тя. "Хората трябва да разберат, че това да ходят на дискотека, да ходят на заведение или да се събират по групи на домашни купони и където и да било, може малко да поизчака и всеки един от нас в това общество трябва да носи отговорност за всичко това, което се случва, а не непрекъснато да се търсят виновни".