Университетът в Колумбия, САЩ, разработва назален спрей, който да блокира заразяването с вируса SARS-CoV-2, съобщиха от американския ВУЗ.

Ключовото антивирусно съединение е липопептид, разработен от Ан Москона и Матео Порото, професори от департамента по педиатрия.

Въпросният липопептид е евтин, не е нужно да бъде охлаждан и оцелява дълго във флакон. Това го прави далеч по-добър от повечето лекарства, които се разработват в момента.

Засега съединението е тествано върху порове, но при тях е доказало, че е невъзможно в рамките на 24 часа след напръскването животните да се заразят с COVID-19. Той не позволява на вируса да проникне в клетката, като блокира известния шип, от който коронавирусите вземат името си.

Поровете редовно се ползват за тестване на дихателни проблеми и лекарства, тъй като белите им дробове са много подобни на човешките. Те също се заразяват със SARS-CoV-2, както и техните роднини норките.

Добрата новина е, че в края на октомври антивирусното лекарство е тествано и върху 3D модел на човешки бял дроб. Предстоят и тестове върху хора.

Изследователите от Колумбия подчертават, че този спрей няма да замести ваксините, които се разработват в момента на пълна скорост. Той ще е подходящ за хора, които още нямат достъп до ваксина или които не могат да вземат такава поради здравословни причини.