Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за лечение на пациенти без COVID. Това е поискал здравният министър Костадин Ангелов от областните управители.

"Изпратено е писмо до всички областни управители в България. Коя болница на територията на тяхната област може да стане за лечение на пациенти с COVID и коя да е болницата, която да е чиста",  съобщи самият Ангелов в интервю пред БНТ.

Стъпката се налага, тъй като България премина границата от 600 заразени на 100 хиляди души (данните към 17 ноември за денонощие отчетоха и мрачен рекорд от 152-ма починали - бел. ред.). Министърът обясни, че във всяка област ще има болница, в която ще се лекуват само пациенти с коронавирус. Ще има и чиста болница - такава, в която ще се лекуват всички останали пациенти, които не са заразени.

Отговорът от областите трябва да дойде до края на седмицата. Избраните болници е необходимо да бъдат с достатъчен брой профили - така че да се гарантира пълноценното лечение на пациентите. Анализите показват, че за София ще са необходими поне 4500 легла. Според министъра 4000 вече били осигурени като в момента няма недостиг.

"А дали една болница ще бъде достатъчна - не мисля, че една болница ще бъде достатъчна. Не мога да съм сигурен, че една чиста болница за София също ще е достатъчна, защото в София се лекуват и много граждани от страната", призна той.

Засега е ясно, че преструктурирнето няма да започне по-рано от следващата седмица.

Останалите болници запазват задължението да поддържат 20 процента от капацитета си за COVID пациенти.

"Ако аз в момента ви дам категоричен отговор, той след две седмици може да се окаже грешен. Ние имаме стратегия как да се държим, но не можем да прогнозираме какви ще бъдат числата след две седмици", каза още той.

От министерството ще подкрепят промени в закона за здравето, които предвиждат уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона, чрез SMS или електронни съобщения, каза още Ангелов.

Резерви за предложението да отпадне задължителното болнично лечение

От здравното министерство все още обмислят дали да подкрепят промени в закона за здравето, които отменят задължителното болнично лечение при COVID-19.

"Експертите, които в момента разсъждават върху този текст, считат, че ако отпадне думата задължително болнично лечение, това ще важи и за особено опасните инфекции, а това вече би довело до един риск да обществото", каза министърът за противоречивото предложение на ГЕРБ.

Вече имало техническа възможност свободните болнични легла в цялата страна да са видими в реално време - стига да се попълва съвестно информацията. Именно липсата на такава електронна система силно затрудняваше линейките.

"Единната COVID система има такава функционалност, разработена от Информационно обслужване. Въпрос на лечебните заведения е да започнат да качват в нея данните, за да се виждат в реално време", твърди министърът.

Заради високата заболеваемост се обсъждат и други мерки, които предстои да бъдат обявени, каза още той.