Поредната схватка вътре в Реформаторския блок - да има ли конгрес, кога да е, къде да е и кои кандидати за лидер да бъдат издигнати, отново разбуниха духовете сред коалиционните партньори на ГЕРБ. И по стар български обичай настана "преброяване на дивите зайци" - естествено, тихо, не пред медиите, но с порядъчна доза злост.

Доминацията на Движение "България на гражданите" в парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) вече е доста сериозна, след като част от депутатите станаха министри, а на тяхно място влязоха следващите в листата, се кахърят от ДСБ. Към момента партията на Меглена Кунева има 7 депутати - Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев, Антони Тренчев, Димитър Танев, Димитър Делчев, Димитър Шишков, Бойка Маринска.

ДСБ има 5-има депутати - Радан Кънев, Атанас Атанасов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Валентин Павлов. От СДС са 4 - Николай Хаджийски, Румен Христов, Костадин Марков, Борислав Миланов. По 1 имат НПСД и БНД - съответно Корман Исмаилов и Борислав Великов.

4-ма депутати са от гражданската квота - Мартин Димитров, Иван Иванов, Гроздан Караджов, Петър Славов. Последният 23-ти депутат е Станислав Иванов, който е свободен електрон - формално не се числи към нито една от партиите и не е от гражданската квота.

От "България на гражданите" обаче контрират, че други сили от състава на политическата формация са много по-добре представени в правителството.

При проверка обаче се оказва, че най-могъщо представен в кабинета е... Гражданският съвет към реформаторите. Той, освен че има зам.-председател на парламента - Иван Иванов, има двама министри - Тодор Танев на образованието и Христо Иванов на правосъдието - всеки със съответната порция зам.-министри, които сам си е избрал. Христо Иванов например има четирима, от които Атанас Славов откровено клони към ДСБ.

БЗНС има един министър на отбраната със съответните зам.-министри, като между тях единият е човек на Корман Исмаилов от НПСД.

"България на гражданите" е само с вицепремиера Меглена Кунева, ДСБ и СДС са с по един министър, който си е довел екип от замове - Петър Москов и Божидар Лукарски. Единият от заместниците на Москов е наследен от Таня Андреева, другият- Ваньо Шарков пък беше конкуренция на Реформаторите на изборите, защото участваше с Надежда Михайлова в Десните. ДСБ има и един зам.-министър в МВР, твърди се, че е по лична препоръка на ген. Атанасов. ДБГпък имали само един зам - Даниела Визиева при Лукарски, но неохотно казват, че той сам си я избрал.

Независимо че външният министър Даниел Митов се брои на реформаторите, заместниците му по-скоро са договорени с ГЕРБ. 

От Движението на Кунева смятат, че са ощетени откъм хора в изпълнителната власт. Те са ядосани, че Радан Кънев иска да определи правилата за провеждане на конгреса и затова са поискали той да бъде отложен.  Видимо се дразнят от налаганото мнение, че председателят на  ДСБ Радан Кънев няма никаква конкуренция за лидер на РБ. Притеснени от възможността той да оглави Блока са и в СДС.

"Отлагането на конгреса няма как да промени ситуацията, дори напротив - Кънев може да стане още по-популярен", коментира представител на ръководството на блока. Според него,  поведението на Кънев при преговорите за съставяне на новото правителство и личното му неучастие в кабинета само е затвърдило неговият рейтинг..

Не е ясно ако се тръгне към конгрес на каквъ принцип ще бъдат избрани делегатите на форума и каква ще е квотата за всяка партия. При предишния опит за подобен конгрес за основа бяха взети резултатите от последните парламентарни избори, когато партиите от блока се явиха поотделно. Сега обаче е много трудно да се изчисли коя партия точно колко избиратели има в рамките на блока