Временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов призова да не се спират шампионатите в първите три нива на футбола в България, информира сайтът на централата.

Той направи това с открито писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на здравоепозването и спорта проф. Костадин Ангелов и Красен Кралев.

В предложените вчера от Ангелов мерки се предвижда спортът на всички нива да бъде преустановен до месец март идната година. Снощи последва писмо от Кралев, в което министърът опита да успокои хората в спортните среди - засега това е само предложение, което тепърва ще се обсъжда.

"Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19, така и потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас, се казва в становището на БФС.

На база официално изразената подкрепа за искането от страна на всички професионални клубове в България, ръководството на БФС призовава за доиграване на оставащите двубои до края на есенния дял на първенствата (и отложените поради карантинните мерки мачове) до 20 декември 2020 г. и подновяване на кампанията през втората половина на февруари 2021 г. (ако обстановката позволява), с цел запазване на жизненоважния ритъм в системата на българския футбол."

БФС подкрепя вече изразена позиция от волейболната федерация в лицето на Михаил Касабов - в същия дух:

"Българският футболен съюз и лично Михаил Касабов подкрепят отвореното писмо на президента на БФВ Любомир Ганев до държавните институции по същия казус и изразяват категоричното си становище, че, от позицията си на административен и регулаторен орган на футбола у нас, ще продължат да изпълняват всички ангажименти, свързани с обезпечаване на максимално защитена среда за провеждане на тренировъчно-състезателен процес."

В последните седмици няколко мача от Първа лига бяха отложени заради голям брой заразени футболисти, включително ЦСКА-София - "Левски", който трябваше да се играе в събота.

Сред жертвите на коронавируса във футбола е Никола Спасов - големият треньор почина вчера.