Световните фондови борси приветстват политическата промяна в САЩ. Индексите скачат, след като действащият президент Доналд Тръмп разреши да започне преходът към предаването на властта на избрания за държавен глава Джо Байдън, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Американският индустриален индекс Dow Jones за първи път в историята се вдигна над 30 000 точки.

Агенциите са единодушни относно факторите зад подема: трилионите долари стимули за американската икономика, одобрени от Конгреса; резултатите от изборите в САЩ, които биха могли да означават край на търговските войни, започнати от Тръмп; новините за поне три успешни ваксини срещу коронавируса.

"Главното сега е, че официално администрацията на Байдън ще стартира. И имаме пълна ликвидност от централните банки по света", каза Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, цитиран от Ройтерс.

"Очаквам меденият месец между финансовите пазари и Байдъновата администрация и "бичата"* тенденция при акциите да продължат до около встъпването му в длъжност през януари", добави той с уговорката, че след полагането на клетва от новия президент неговата администрация ще се изправи пред изпита на реалността.

Ройтерс и АП подчертават, че дял за възходящата тенденция имат и плановете на Байдън да номинира за финансов министър Джанет Йелън, предишната председателка на Федералния резерв (централната банка на САЩ) - ход, който би могъл да премести фокуса на администрацията върху намаляване на увеличаващите се икономически неравенства. Пазарите го приветстват.

Най-широкият световен индекс на инвестиционната компания MSCI’s се качи с 0,1% до рекордно ниво, предаде Ройтерс.

В Азия японският Nikkei се изкачи с 0,5% до 29-годишен максимум, докато индексът на MSCI’s за акциите в Азиатско-Тихоокеанския басейн извън Япония обърна тенденцията за нарастване и спадна с 0,2% главно заради китайските акции, повлияни от тревоги за увеличаващите се дефолти по дългове.

Euro Stoxx 50 futures, отразяващ акции в еврозоната, отбеляза малка промяна в ранната търговия.

На Уолстрийт Dow Jones Industrial Average скочи с 1,54% дo 30 046,24 пункта, S&P 500 прибави 1,62%, за да стигне до 3635,41 пункта - също рекорд.

Какво е зад възхода на Dow Jones?

АП изтъква, че повишаването на цените на акциите е по-широко от малката група ценни книги, които преведоха Уолстрийт през пандемията. Възход бележат и другите индекси извън Dow Jones.

Последният измерва 30 компании, сред които има и технологични гиганти като Apple и Microsoft, и по-традиционни промишлени фирми като Boeing и Caterpillar. Индексът включва и други мастодонти като Nike в спортните стоки и Walt Disney Co в медиите.

Границата от 30 000 пункта е психологическа, преминаването ѝ не означава, че бизнесът процъфтява в сравнение с преди. Увеличаването му е функция не толкова от пълната пазарна стойност на компаниите, колкото от цените на акциите им. Един процент нарастване от скъпа акция на по-малка компания (например $336,01 на  UnitedHealth Group) прибавя към Dow повече точки от 1 процент нарастване на по-евтина акция на по-голяма компания (например $115.17 на Apple).

Важното в случая е не числото на индекса, а това, че той е възстановил загубите си от пандемията и сега стига до нови висоти. Dow Jones се е повишил с 61,5%, откакто падна под 18 600 точки на 23 март.

Стремителното издигане идва благодарение на Федералния резерв, който понижи краткосрочните лихви почти до нула и на Конгреса, който одобри трилиони долари финансова помощ за икономиката, пише АП.

Нейното състояние се подобри в сравнение с първоначалния шок от пандемията. Например молбите за помощи за безработица са намалели от 6,9 милиона през март на 742 000 миналата седмица. Печалбите на компаниите са намалели по-малко от очакваното и надеждата, че ваксина срещу COVID-19 може да започне да се прилага преди края на тази година, дават на пазарите допълнителен оптимизъм. 

Между отделните компании Apple е допринесла много в ранното възстановяване на Dow - цената на нейна акция се вдигна с около $275 до над $500 by в края на август. Замяната на една стара акция с четири нови на 28 август свали цената под $130 за акция, намалявайки въздействието на тази компания върху Dow, макар че пазарната капитализация на Apple продължи да расте. Оттогава Honeywell и Caterpillar дават най-силните тласъци на индекса.

_________________________________

* Увеличаване на търсенето на акции от инвеститорите, което води да повишаване на цените им.