Унгарският премиер Виктор Орбан пряко участва в антибългарската кампания в Северна Македония и е сред виновниците страната ни да наложи вето върху преговорите за членство с бившата югославска република.

Такива обвинения прозвучаха днес в Европарламента в Брюксел на дебат, посветен на унгарската намеса в медиите в Северна Македония и Словения. Нападките бяха отправени от българските евродепутати Ангел Джамбазки и Радан Кънев.

Редица евродепутати заявиха, че компании, близки до Орбан, придобиват средства за масова информация в Словения и в Северна Македония.

В западната ни съседка медиите стават по-антиевропейски. Те подкрепят бившия премиер Никола Груевски, на когото Унгария предостави убежище.

Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП) обаче смята, че устният въпрос към Еврокомисията, заради който бе свикано обсъждането, е непълен и погрешно адресиран, като измества разговора.

"Познавам т. нар унгарски медии в Северна Македония, близки до Груевски. Те са в основата на най-яростната антибългарска кампания в Северна Македония. Те работят за конфликт, за разделени Балкани, против евроинтеграцията. Те са сред главните причини за сегашната ситуация, в която България налага вето на разширението на ЕС със Северна Македония“, заяви той.

Но това не е интересът нито на Унгария, нито на нейния народ, още по-малко на гражданите на България и Северна Македония.

"Това е интересът на Кремъл, на службите в Сърбия. И тук е вярната посока. Това е същинският въпрос към Еврокомисията, но и към правителството на г-н Орбан - какво стои зад т.нар. унгарски медии в Северна Македония? Ясна ли е собствеността? Защо тези медии, обвинени, в близост с правителството на Унгария, работят за интереса на Москва и Белград. На този въпрос трябва да дадем отговор“, категоричен бе българският евродепутат.

Преди това се изказа и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

"В Северна Македония се води яростна антибългарска кампания. За съжаление, тя е подкрепяна от проруски и просръбски кръгове. И, за съжаление, г-н Орбан дава убежище на г-н Груевски и по този начин пряко участва в тази антибългарска кампания", каза той.

След което обвини и Европарламента, че е участвал в такава кампания. Става дума за резолюцията за правовата държава в България, приета на 8 октомври. Джамбазки посочи поименно Радан Кънев и спомена за „госпожа забравих ѝ името“ (в действителност Елена Йончева – б.р.), които предложили признаването на несъществуваща сепаратистка организация (ОМО „Илинден“) и несъществуващи малцинства.

Джамбазки обобщи, че свободата на словото не е само това, което казват медиите на Джордж Сорос. Но и Орбан имал своя дял в това лошо положение в момента.

Най-добрият начин да бъде спасена Северна Македония от лошото влияние е веднага да се започнат с нея преговори за членство в ЕС, смята „зелената“ евродепутатка Тинеке Стрик от Нидерландия. Тя отправи молба към Съвета на ЕС да поиска България да вдигне пречките пред тези преговори.

По отношение на Словения евродепутатите заявиха, че там се изкупуват десни медии. Депутати от словенската десница твърдят, че в момента 90 на сто от средствата за информация в страната са на левицата, която ги използва в предизборната борба. А унгарските инвестиции целят да се промени балансът и в тях няма нищо незаконно, смятат тези депутати.