Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков подкрепи въвеждането на пълна карантина, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Той заяви това в ефира на канала "Украйна 24", предаде местната агенция "Униан".

Министърът предложи и срок, за който трябва да се въведат тежките ограничения.

"Моята лична гледна точка е, че е необходимо да се въведе пълна карантина възможно най-бързо, с продължителност три или четири седмици. Няма нужда да се крием зад политически лозунги или удобни формулировки, защото говорим за много системни, големи рискове за здравето на нашия народ", заяви той.

Според Аваков затварянето на страната трябва да бъде въведено веднага щом властите са готови да формулират подробностите и механизмите за компенсация на хората, които ще пострадат от карантината. Министърът се надява това да се случи през следващите дни.

"Затова по този въпрос съм радикален и винаги съм бил такъв: трябва незабавно да въведем "локдаун", обобщи вътрешният министър.

На 11 ноември правителството реши да въведе карантина за уикендите от 14 до 30 ноември.

През почивните дни не работят кафенетата и ресторантите, моловете, фитнес центровете и други. Отворени са хранителните магазини, аптеките, лечебните заведения и бензиностанциите. Това предизвика масово недоволство сред собствениците и служителите на "нежизненоважни" бизнеси.

Министърът на културата и информационната политика Александър Ткаченко предлага да се планира двуседмичен "локдаун" и да се отменят масовите тържествени мероприятия за Коледа и Нова година.