Леброн Джеймс и Антъни Дейвис, двете големи звезди, извели "Лос Анджелис Лейкърс" до титлата в НБА за първи път от десет години, ще подпишат нови мултимилионни договори с клуба, съобщава американската спортна телевизия ESPN. Очаква се потвърждение от "езерняците".

Джеймс, който стана шампион с трети различен отбор и взе наградата за Най-полезен играч (MVP) на финалната серия с "Маями Хийт", ще удължи контракта си до 2023 г., за което ще получи 85 милиона долара.

Леброн (35 г.) трябваше да стане свободен агент след края на предстоящия сезон, стартиращ дни преди Коледа. Ако играе до 2023-та, Крал Джеймс ще закръгли годините си в Националната баскетболна асоциация на 20. Има всички шансове той да се засече в лигата със сина си Брони, който сега е на 16 г. и играе на гимназиално ниво. Не е напълно ясно дали Леброн-младши ще опита да влезе в НБА направо от училище - подобно на своя баща, или ще мине през колеж. 

Пред миналия месец американски медии съобщиха, че тийнейджърът може да се озове в "Дюк" - един от университетите със славна баскетболна история.

Леброн Джеймс премина в "Лейкърс" през лятото на 2018 г. и върна славата на тима още във втория си сезон, който беше доигран в "балонна" обстановка в комплекса "Дисни уърлд" във Флорида през лятото и есента. Пред това той имаше два периода в "Кливланд Кавалиърс" и в "Маями Хийт", с които също стана №1.

Може би нямаше да успее в "Лейкърс" без Антъни Дейвис, който преподписва нов договор на стойност 190 милиона долара. Информацията е на ESPN.

Дейвис може да се откаже от последната година от споразумуенито (2024-2025 г.). Той остави отпечатък още в първия си сезон в Калифорния. По време на шампионата отхвърли едно предложение за удължаване на контракта. Беше ясно, че двете страни ще седнат на преговори след приключване на мачовете. Първата цел на Дейвис бе да остане в "Лейкърс" - и заради отличното парньорство с Джеймс, но имаше и куп други опции.

Клубът на легенди като Меджик Джонсън и Коби Брайънт привлече звезди като "свободни агенти" и чрез сделки с други тимове и се очертава да е фаворит №1 за нова титла.