Щурмът на Капитолия миналата сряда е трагично предсказуем резултат от недоволството на белите супремасисти. Недоволство, предизвикано от президента Тръмп. Напускането му на поста, независимо дали ще се случи веднага или на 20 януари, няма да реши по-дълбоките проблеми, изобличени от този инцидент. Това, което се случи, е повод за мъка и възмущение.

Но то не бива да ни шокира. Това, което считахме за обикновени словоизлияния на неприятна, но в същото време краткотрайна фигура в нашия социален живот, всъщност се оказа нещо повече. В последните дни размишлявах много за своя опит в работата като сенатор от щата Ню Йорк по време на терористичната атака на 11 септември 2001 г. Тогава анкетната комисия по тези събития ни представи своя доклад. Авторите разследваха грешките, които позволиха отварянето на вратите за такава опустошителна терористична атака.

"Най-голямата грешка, писаха те - е липсата на въображение от страна на ръководството на страната. Не смятаме, че американското ръководство осъзнаваше сериозността на тази заплаха."

Почти 20 години по-късно се сблъскваме с поредния случай, в който въображението ни не е в крак с реалността. Не успяхме да изчислим вредата, която може да бъде причинена на държавата от подстрекаващ към насилие президент, нагнетяващи страстите лидери на Конгреса и социални медии, напомпващи конспиративни теории в съзнанието на привържениците на Тръмп.

Ако не се противопоставим на тази заплаха, рискуваме да направим събитията от миналата седмица само прелюдия към по-голяма трагедия. Тръмп се кандидатира за президент с идеята, че белият цвят на кожата е по-важен от всичко друго. Той даде на белите супремасисти, крайнодесните и теоретиците на конспирацията най-мощната подкрепа до момента. Той дори заяви, че сред участниците във факелното шествие в Шарлотсвил през 2017 г. е имало "някои много добри хора".

През 2020 г. той загуби, но вече бе успял да докара до лудост най-опасните ни сънародници. Неговите поддръжници започнаха да организират държавен преврат, те планираха да маршируват до Капитолия и "да спрат кражбата на гласове". Членовете на Конгреса, включително сенаторът Джош Хоули, сенаторът Тед Круз и конгресменът Мо Брукс, ги призоваха, както каза Брукс, да "започнат да си записват имена и да ритат задници". Тръмп не остави никакво съмнение относно своите желания, очертавайки ги в речта си пред своите привърженици на 6 януари непосредствено преди те да започнат да действат.

И така, как страната ни да продължи напред? Какво говори фактът, че много от нас станаха съучастници в този враждебен към нашия народ акт, а тези, които биха тревога, бяха отхвърлени като истерици? Благородното обяснение е, че не можете да разберете реалната опасност от теорията на конспирацията, докато не я изпитате сами. Научих този урок сама за себе си. Имам неприятен опит в общуването с хора, които ме смятаха за изчадие на ада. В живота си съм минала през всичко, от унищожаването на имиджа ми заради борбата за реформа в здравеопазването през твърденията, че управлявам група педофили, насочвайки техните действия от пицария, до получаването на бомба по пощата от поддръжник на Тръмп.

Идеите на фанатиците могат да доведат до истински, дори смъртоносни щети. Жителите на Мичиган осъзнаха това миналата година, когато въоръжени мъже, които се представиха за милиции от Американската революция, се опитаха да отвлекат своя губернатор. Или когато човек, който вярваше в теориите на коспирациите, взриви жилищен блок в Нашвил.

Сега всички станахме свидетели на последиците от тези идеи.

Но не е достатъчно само да осъдим вътрешните терористи, нападнали Капитолия. Всеки от нас трябва да изследва собствената си душа: има ли нещо неправилно в нея. В новата си книга „Каста“ Изабел Уилкерсън пита историка Тейлър Бранч:

"Ако хората биха могли да избират между демокрацията и белотата (whiteness - науката за белотата изследва структурите в обществото, които изграждат привилегиите на белите - бел.ред.), колко биха избрали белотата?"

Събитията от сряда ни напомниха за една неприятна истина: има американци, които биха избрали белотата и те са повече на брой, отколкото мнозина искат да повярват. Хубав леден душ за нас бе фактът, че мнозина изобщо не бяха изненадани от случилото се през миналата седмица. Хората от малцинствен етнически произход не бяха изненадани, защото в американската история те вече са виждали озверена тълпа с конфедеративни знамена и висящи примки.

Помислете за това, с което се сблъскахме през юни, когато демонстрантите от "Животът на чернокожите има значение" (BLM), протестиращи мирно на площад Лафайет, бяха посрещнати от федералните сили за сигурност със сълзотворен газ. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, тогава започнете с признанието, че тези събития са част от това, което сме ние.

Много е важно Тръмп да бъде отстранен от позицията, която заема и мисля, че той трябва да бъде импийчнат. Членовете на Конгреса, които му помогнаха да подкопае демокрацията, трябва да подадат оставки. А онези, които са се договоряли с вътрешните терористи, трябва незабавно да бъдат изключени.

Само това обаче няма да избави Америка от белите супремасисти и екстремизма. Има промени, които избраните лидери трябва да предприемат незабавно, включително въвеждането на нови закони за наказателна отговорност както на федерално, така и на щатско ниво за белите супремасисти, както и да се следят действията на екстремистите, като тези, които щурмуваха Капитолия. 

Twitter и други компании взеха правилното решение да изключат Тръмп от платформите си. Те обаче ще трябва да направят повече, за да спрат разпространението на речите, проповядващи насилие и конспиративните теории.

Администрацията на Байдън ще трябва да се изправи срещу тази криза в цялата й сложност и мащаб. Тя ще трябва да привлече интернет платформите под отговорност, да накаже в съда всички, които са нарушили законите ни, и да публикува повече информация и анализи за вътрешния тероризъм.

Въпреки ужаса от случилото се след няколко седмици и месеци информационната картина на деня ще се промени. Притежаваме силата, способността и въображението да премислим случилото се и да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори.

Точно така изглежда истинският патриотизъм.

*Коментарът на Хилъри Клинтън е публикуван във "Вашингтон пост". Препечатан е от "Фокус", но редактиран от Клуб Z съгласно оригинала от американския вестник.