Възрастта за пенсиониране вероятно отново ще тръгне нагоре, но плавно, с по-малко от 4 месеца.

Това стана ясно днес от думите на социалния вицепремиер и министър Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет. По време на първия мандат на кабинета на ГЕРБ бе взето решение за скок на пенсионната възраст с 4 месеца, но този скок бе замразен за една година от кабинета "Орешарски". Срокът на мораториума изтича на 1 януари 2015 г. и ако не влязат в сила нови правила за пенсиониране, се връща вариантът, приет от правителството "Борисов" 1.

В момента при трета категория труд мъжете се пенсионират на 63 години и 5 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Ако действащият в момента закон не се промени, то от 1 януари догодина мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61, обясни Калфин. И допълни:

"Четири месеца за трета категория труд е прекалено стръмна скала за нарастване"

Вицепремиерът обаче не се ангажира на този етап с точни цифри относно новият скок, но посочи, че ще вземе за основа "завещанието" на служебния социален министър Йордан Христосков, който предложи скок от един месец за мъжете и два за жените. От думите на Калфин стана ясно и че той не е привърженик на варианта ново замразяване на пенсионната възраст. Калфин разкритикува и кабинетът "Орешарски", който не е предложил варианти за реформа, а само стопирал временно тази на кабинета "Борисов" 1.

Оказа се, че вицепремиерът е възприел и още една идея на предшественика си Христосков, която му докара протест от страна на силовите структури, а именно - да има възраст за пенсиониране и в системите на МВР, армията, надзирателите и др.

"Освен стаж, за всички категории труд е редно да има и възраст", посочи Калфин, но направи уточнението, че за служителите в тези системи трябва да има и гаранция, че при извършване на тежък труд и след достигане на възрастта за пенсиониране, могат да останат на работа, но при по-леки условия. 

Днес правителството одобри и анонсираните във вторник от премиера Бойко Борисов коледни добавки за пенсионерите. Става въпрос за най-бедните пенсионери, тези които имат до 286 лева месечно. Те ще получат по 40 лева за празниците, което се равнява на общо 50 млн. лв. От коледната пенсия ще се възползват точно 1 235 000 възрастни хора.

"Това е една добра кауза", коментира Калфин.

Междувременно от партията му АБВ обявиха, че ще настояват всички пенсионери, не само най-бедните, да получат допълнително пари за Коледа. Пред БНР зам.-шефката на парламента от квотата на АБВ - Росица Янакиева заяви, че формацията й ще настоява за това. Според изчисленията на Янакиева, щели да са нужни още 60 милиона лева, които можело да бъдат извадени от резерва за неотложни разходи.