За ръст на минималната заплата с 40 лева от догодина ще настоява вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него замразяването на минималните доходи не само не помага на икономиката, но е и вредно. Ако предложението му се приеме минималната заплата, която в момента е 340 лв. ще стане 380 лв.
До дни се очаква решение с колко ще нарасне пенсионната възраст от догодина. Преговорите с финансовия министър, Националния осигурителен институт и социалните партньори за пенсионната възраст през 2015 г. продължават, но според Калфин нарастването трябва да е по-плавно и с по-малко от разписаните в сегашния закон 4 месеца. Допълнително ще се търси възможност за нови програми в помощ на хората в предпенсионна възраст.
През следващите дни ще се преговаря с финансовия министър Владислав Горанов за това с колко точно ще се индексират пенсиите от юли догодина. Калфин ще настоява да се увеличи максималният осигурителен доход.

"Това, което чувам от изявления по медиите, ГЕРБ искат по никакъв начин да не увеличават нито един доход. Мисля, че това не е дорбе за икономиката на държавата", заяви Калфин.

До края на седмицата в МС ще бъде внесен за обсъждане законопроектът за бюджета за 2015 г., както и тригодишната бюджетна прогноза до 2017 г. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. 
Според него, ако има увеличение с 10 процента на минималната работна заплата, както настояват синдикатите, това решение ще окаже натиск върху пазара на труда. Относно увеличение на пенсиите Горанов коментира, че има швейцарско правило и увеличението ще е спрямо него.