Мярката за неотклонение забрана за напускане на пределите на страната е отживелица.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв вътрешният министър Веселин Вучков в отговор на критиките към МВР, че е допуснало двама от убийците на студента Стоян Балтов да избягат зад граница.

Критиката бе отправена преди няколко дни от известния адвокат Николай Хаджигенов. Той попита, ако е вярно, че осъдените за убийството Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са напуснали пределите на страната, как така не са били спрени от граничните полицаи. Хаджигенов призова и министърът да поеме персонална отговорност.

"Наистина ли е имало критика към мен по този случай? Много съм учуден. Едни разумни хора, които познават законите и организацията не могат да го направят", изненада се Вучков.

"Извинете, това не е отговорност на МВР. И МВР пак трябва да поеме нечия чужда вина. Да вземат да се съберат 10 юристи начело с правосъдния министър и да решат проблема. Има си съдебна полиция, която трябва да приведе осъдения в затвора. Българското СДВР разбира едва когато е направен опит от съдебна полиция да го задържи", допълни той и обясни:

"Ние сме свободни граждани на Европейския съюз от 2007-а! Това го запомнете! Това е принципно положение, от което няма да има отстъпление. Не се налага 100% граничен контрол на никого! Това са демокрацията и свободният свят. Когато станем част от Шенген ще преминаваме през границата с 60 км/ч с автомобилите си. Как полицията да контролира кой преминава границата, включително и обвиняеми! Това е абсурд!".

"Тези мерки за неотклонение като забрана за напускане на страната са отживели времето си. Трябва да има алтернативни форми, така че лице, което всеки момент ще бъде обявено с влязла в сила присъда да бъде задържано своевременно. Това с някакви електронни системи за проследяване няма как да се случи. Това, което ми подсказват тези, които са ме критикували означава на всеки обвиняем в България да сложим по един полицай и да върнем 100-процентовия граничен контрол. Нещо, което е абсурд да се случи в съвременния свят. На границата не се проверяват всички лични карти, а като станем част от Шенген, няма да ги събираме дори. Така че бързо да се съберат юристите и правосъдното министерство и да измислят вариант, но да не изхождат от принципа, че МВР ще охранява всеки обвиняем", каза в заключение вътрешният министър.

Той припомни и другите два нашумели случая с осъдени ефективно, които избягаха преди да бъдат вкарани в затвора - т.нар. братя Галеви и Илиян Тодоров - убиецът от дискотека "Соло". Обясни и че след бягството на братя Галеви ВКС излезе с тълкувателно решение, че никой не може да бъде задържан преди окончателното изчитане на присъдата.

За т.нар. бежанска криза

Вътрешният министър коментира и другата актуална тема - тази с т.нар. опасност от бежанска криза.

Както Клуб Z писа, България е получила над 7500 запитвания от 20 страни от ЕС за лица, които са били регистрирани у нас като търсещи закрила или нелегални имигранти, но после са напуснали пределите от страната. За над 3600 сме дали положително становище, т.е. че може да ни бъдат върнати, както постановява Дъблинското споразумение. Малко вероятно обаче е толкова хора в действителност да бъдат екстрадирани като очакванията са за под 200 души.

Паралелно правителството излезе с прогноза за нова бежанска вълна напролет и обяви, че започва работа по екшън план. След случая с полицая Асен Асенов, който загина при катастрофа с полицейски ЗИЛ близо до границата, Вучков обяви и оттеглянето на всички близо 1000 униформени, които бяха командировани на българо-турската бразда. Министърът поиска и от военното министерство да се включи в охраната с техника и с жива сила, както и помощ за спешното доизграждане на защитната ограда.

Военният министър Николай Ненчев обаче отсече, че МО няма да строи съоръжението, както и че не може да изпраща военослужещи като охранители на границата. По този повод днес Вучков заяви: 

"Не бих казал, че има спор. Става дума  за това, че МВР трябва да потърси съдействие и от други институции. Преди две години МВР е хвърлено на българо-турската граница без добри условия на труд и без подготовка. Тази операция в този й вид трябва да спре и тя приключва. До края на другата седмица всички командировани ще бъдат прибрани и ще започнат да работят това, за което са се явявали на конкурси".

И допълни: "Не става дума за струпване на военни и за агресия към турската страна. 6000 гранични полицаи има на границите ни, които денонощно охраняват. Въпрос на желание е няколкостотин служители на МО да патрулират няколко месеца. Другият вариант е да се назначат 700 души към Гранична полиция, 500 от които на границата".

Вътрешият министър определи и като "несправедливо" връщането на бежанци бегълци в страните като България, които са подложени на голям миграционен натиск. Но увери, че няма да бъдат екстрадирани от 20-те страни от ЕС хиляди души.

"Няма официално искане към този момент. Това е процедура. Но съм сигурен, че няма европейска държава, която ей така да ни изсипе 3000 бежанци", убеден е министърът.

За Петко Сертов

Вучков не бе особено словохолив по темата с издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. С мотива, че не е работа на вътрешния министър да се занимава с оперативната дейност, той прехвърли въпросите към главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Все пак обаче направи кратък коментар, от който стана ясно, че съпругата на Сертов, която подаде сигнала до полицията за изчезването му миналия декември, е поискала издирването да бъде прекратено. По думите на Вучков обаче това не означава, че бившият шеф на ДАНС ще бъде свален от Шенгенската информационна система като лице, което е изчезнало.

За спирането на корупцията на пътя

Вътрешният министър обави и че новата система за проверки за нарушители на пътя дава положителен резултат. В момента се монтират 20, в последствие още 110 камери във всички автомобили на КАТ.

Идеята бе проверките да се записват, за да се спре с рушветите на пътя. Тя бе породена от изтекло в интернет клипче на катаджия, който безцеремонно взима двадесетолевка от спрян за проверка нарушител.

"Да, изобретателност от страна на полицаите може и да има, но това е въпрос на наш вътрешен контрол. След като е така в белия свят, защо да не е така и в България", каза Вучков.