Почина зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който до юни 2014 г. беше командир на Сухопътните войски, предаде Нова телевизия.

Ненов, един от малкото български военни с реален боен опит, е починал този следобед след тежка борба с рака.

Генералът започва своята кариера в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. По-късно е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада, а след това служи като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Генерал Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бригадата е създадена през 1998 г. от министрите на отбраната на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция. 

Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч. Като командващ сухопътните войски до заболяването си, генералът ръководеше строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница. 

На 20 октомври миналата година след прекаран инсулт Ненов е диагностициран с тумор в мозъка. За дни близки, военни, приятели и доброжелатели събраха нужните 50 000 евро за операция в Хановер, която премина успешно, но се оказа недостатъчна.