Руският президент Владимир Путин е "реално съществуваща заплаха" за Естония, Литва и Латвия и НАТО трябва да е готово да отговори на всякакъв вид агресия, заяви министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън.

Коментарите си той направи пред репортери на вестниците "Таймс" и "Дейли Телеграф" по време на обиколката си в Сиера Леоне.

Путин води кампания с прикрити тактики и средства, за да дестабилизира трите бивши съветски републики, които в момента са част от източния фланг на НАТО, допълва Фалън. 

"Обезспокоен съм за Путин, който е реално съществуваща заплаха и Русия може да опита да повтори хибридната тактика в Прибалтика, същата която използва и срещу Украйна", коментира министърът. "Загрижен съм от неговия натиск върху Прибалтика, с който той тества НАТО", продължава Фалън. "Североатлантическият блок трябва да бъде готов на всякакъв вид агресия от страна на Русия, каквото и да струва това. НАТО е готов", отсича военният министър.

Коментарите на Фалън последваха призива на украинския президент Петро Порошенко да бъдат разположени сини каски на ООН, които да следят за спазването на примирието в Донбас.