Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вероятно ще отстъпи от първоначалните си намерения за увеличаване на възрастта за пенсиониране в сектор "Сигурност". В предаването "Неделя 150" на БНР той призна, че е съгласен с педложението на синдикатите в МВР полицаите на терен да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали в системата - на 53 години. 

"Най-вероятно това ще бъде включено в законопроекта. В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Това е направено доста плахо към момента. Аз бих приветствал съответните ведомства да направят разграничение на видовете труд. Такъв текст ще има в предложения законопроект. Няма как това да се случи сега. Това е тема, по която трябва да се направи анализ. Това са специализирани закони. Не бих си позволил без съгласието и участието на съответните общности да предлагам промени в Закона за армията, Закона за МВР и т. н.", каза днес Калфин.

Според него, когато се извършва такава важна промяна, за да бъде приета в обществото, трябва всеки да направи своята крачка към нея.

Сам ден по-рано пак пред БНР социалният министър съобщи, че по-голямата част от пакета с пенсионни реформи е договорена. Включително остава по-ранното пенсиониране за категорийните работници на 55 години за първа категория труд и на 60 години за втора. Ранното пенсиониране в сектор "Сигурност" обаче, както стана ясно днес, всъщност ще бъде малко по-рано от първоначалните намерения на Калфин.

В момента полицаи и др. служители се пенсионират при 27 години трудов стаж, независимо от възрастта.

Още в началото на месеца вътрешната министърка Румяна Бъчварова излезе контра на колегата си Калфин като обяви, че подкрепя исканията на синдикатите в МВР пенсионирането на служителите в сектор "Сигурност" да става на 50 години и тази възрост повече да не расте. По-късно тя отстъпи от това искане. След последните разговори между кабинета и синдикатите изглежда, че Калфин ще трябва да се откаже от първоначалните си, многократно и твърдо заявени намерения.