Гърция има дълга история на финансова нестабилност и неплащене на дългове - т.нар. дефолт, говорим за хилядолетия, пише Yahoo Finance. Ето и кратък преглед на най-сериозните ѝ проблеми.

6 век пр.н.е

През 594 г. пр.н.е. неравенството в Атина е толкова голямо, че бедните фермери продавали себе си като роби, за да изхранват семействата си. Революцията изглеждала неизбежна. Аристократът-философ Солон измислил как да предотврати икономическата криза. Той обезценил драхмата с 25%, отменил обременяващите задължения, подарил гражданство на способни имигранти и възстановил политическата власт на поземлените собственици.

4 век пр.н.е.

Първият гръцки дефолт. През 377 г. пр.н.е 13-те градове-държави, които съставлявали Делоската лига, взели назаем пари от Храма на Делос, като само две ги върнали. Делос отписал 80% от отпуснатия заем.

Тогава започва и издаването на гарантирани заеми. През 330 пр. н.е. град Куме заложил като гаранция за заем обществените си колонади. Когато фалирал, на гражданите му било забранено да ги използват за защита от слънце и дъжд.

1821 г.

Гърция декларира независимостта си и става суверенната държава, която познаваме. Оттогава насам е обявявала дефолт 5 пъти.

1826 г.

Първият гръцки фалит е по време на Войната за независимост. Страната тегли два заема от Лондонския елинофилски комитет на обща стойност от 2,8 млн. лири стерлинги ($4,4 млн.). Борците за независимост получават 40% от парите, които не връщат.

Това е известно като "Дългът за независимостта".

1843 г.

Гърция обявява дефолт по заем от 60 млн. драхми, гарантиран от френското, руското и британското правителства, за да може страната да създаде своята икономика. Парите са похарчени за армията и издръжка на Ото, баварският принц, който британците короновали за крал на Гърция.

1860 г.

След фалита Гърция е изключена от международните капиталови пазари и става зависима от Националната банка на Гърция. Банката дава заеми на гръцкото правителство с лихви, два пъти над пазарните.

1894 г.

През 1878 г. глобалните капиталови пазари се отварят за Гърция. Но обслужването на заемите става неуправляемо и гръцкото правителство спира плащанията по всички международни дългове. През 1898 г. е създаден Международен комитет за управление на гръцкия дълг, който поема контрола над монетарната политика и събирането на данъци.

1932 г.

Гърция не е единствената засегната от Голямата депресия страна и отново обявява фалит. Остава в това състояние до 1964 г. - рекорд по продължителност на дефолт.

Статистиката показва, че Гърция е била в състояние на фалит 90 години от своята история като независима държава, почти половината от времето.

2002 г.

Гърция заменя драхмата с евро.

2004 г.

Европейската комисия предупреждава Гърция, че е открила измами в данните за държавния дефицит, подадени преди присъединяването към еврозоната.

2006 г.

Правителството прави промени в трудовото законодателство и засилва приватизацията. Работниците стачкуват.

2009 г.

Рейтингът на гръцкия дълг е понижен от три международни компании. Премиерът Георгиос Папандреу започва бюджетни съкращения.

2010 г.

Страните от еврозоната одобряват спасителен пакет от помощ за Гърция на стойност 145 млрд. евро срещу повече бюджетни съкращения. Отново започват стачки.

2011 г.

ЕС предлага на Гърция финансиране от $109 млрд. и отписване на 50% от дълга срещу още реформи. Премиерът Папандреу е против и подава оставка.

2011 г.

Трите големи фирми отново свалят рейтинга на Гърция и казват, че има опасност от фалит.

2012 г.

Гърция приема сделка за $130 млрд. с ЕС и успява да намали дълга си наполовина чрез суапова сделка.

2013 г.

Гърция вдига данъците и намалява пенсиите. Младежката безработица стига 60%.

2014 г.

"Сириза", партия, която се бори срещу бюджетните ограничения, печели изборите. След период на несигурност Алексис Ципрас е избран за премиер.

Февруари 2015 г.

"Сириза" обещава да изостави част от инициативите си срещу икономиите срещу 4-месечно продължение на спасителната програма.

Юни 2015 г.

Гърция отлага плащането си на дълг от $1,67 млрд. към Международния валутен фонд. Това се случва за първи път от влизането в действие на спасителната програма.

Юни 2015 г.

Гърция затваря всички банки за 6 дни.