Финансистът Румен Гълъбинов е от малкото икономисти у нас, които са песимисично настроени за ефекта от случващото се в Гърция върху българската икономика. Той прогнозира, че сериозни бизнеси на големи компании от Гърция, осъществяващи бизнес у нас ще пострадат от кризата и че дори може да се стигне до отлив на инвестиции от страната ни - мнение, което е крайно непопулярно. Повечето специалисти очакват обратното - да се увеличат гръцките вложения заради тежките проблеми на Атина. Клуб Z потърси бившия председател на Агенцията за застрахователен надзор и зам.-председател на Комисията по финансов надзор, за да разберем защо смята така.

- Г-н Гълъбинов, вие сте един от малкото експерти, които очакват непосредствен негативен ефект върху българската икономика от гръцката криза. На какво се базират тези ваши прогнози?

- Ако погледнем индекса на конкурентоспособносттана българската икономика, който се прави от Министерство на икономиката, който се прави в две групи - висококонкурентни и нискоконкурентни за износ стоки. През последните години сме висококонкурентни при зърнените култури (слънчоглед, пшеница, лимец и други). Една от държавите, за които те се експортират е Гърция. Независимо дали след това те да отиват за трета държава и да не остават в Гърция, те се изнасят през гръцки търговец и отиват на Пирея или Солун, откъдето се товарят. При всички положения това зърно се отчита като износ за Гърция. Това е едно от нещата. Сегашната ситуация неминуемо ще засегне търговските отношения, плащанията и като цяло сектора със семената. Това е един пример, но има и други. Например електролитната мед, анодите от мед за електролитно рафиниране. Та нали точно това са едни от най-големите инвестиции на гръцката "Виохалко" в България - заводът "София Мед". Такова е и предприятието за скрап "Стомана-Перник", което също е на "Виохалко". Тяхната продукция също е в листата на силноконкурентния български износ и за съжаление именно тези продукти попадат в търговската ни листа с Атина.

Отражение може да се очаква също така и при минералните и химическите торове. Това също е конкурентна наша стока за навън, която също минава през гръцки търговци и се товари на гръцките пристанища. Това посредничество ще е затормозено.

- Добре, но все пак вероятно могат да се намерят и други варианти?

- Поне през следващото тримесечие или поне през следващите две тримесечия ще има негативен ефект за България от нарушените разплащания. Но износът е само едната страна на проблемите, а има и доста други отрицателни влияния. Друг един въпрос - никой не говори какво ще стане, ако тази банкова ваканция не свърши в понеделник, а се удължи. Гърция е в технически дефолт и ако на референдума повечето хора отговорят с "не", тогава какво става? Няма кеш. Аз се върнах в неделя от там. В събота на обяд в Солун свършиха парите в банкоматите. Цял следобед, вечерта и в неделя през целия ден, никой не можеше да изтегли и 5 евро. Най-накрая в ресторантчето, в което обядвахме с братовчед ми се опитахме да се пошегуваме, дали не можем да платим в левове. И човекът ни ги прие.

- Сериозно? В Солун?

- Да, управителят на заведението имаше и два хотела - единият в Солун, другият на Халкидики. Казва: сега като ми дойдат българите, ако имат евро добре, ако нямат да не се притесняват и да плащат в левове, които после ще си сменя в евро в Сандански, за да мога да зареждам. Защото този човек се нуждае от пари, за да може да достави закуски и продукти за гостите. Така че туризмът страда, разбира се. Какво да правят иначе като му свършат яйцата, плодовете, зеленчуците, рибата. Без кеш как да работи. В Гърция малките бизнеси работят с пари в брой, както и у нас.

За големите бизнеси отначало казаха, че ще има междубанкови разплащания, обаче всъщност излезе, че има ограничения и в това отношение. Банките са затворени и е затормозено банковото разплащане, особено това, което е свързано с чужбина - примерно преводите от Гърция за България. Нарежданията се натрупват и чакат на опашка.

Пак да вземем пример от действителността - циментовата компания "Титан", която има завод на входа на Солун, а у нас е собственик на завода "Златна панега". Хубаво де, тези два завода правят цимент и тук, и в Гърция. Преди е можело произведен цимент у нас да се продава както у нас, така и в да се изнася към Гърция.  Същото важи и за обратното - при недостиг в България веднага да се осигури внос от Гърция. Сега разплащанията между двата "Титан"-а ще бъдат затормозени. Така че негативен ефект за България има и той не трябва да се подценява.

Чудесно е, че банките с гръцки собственици у нас работят и не са в банкова ваканция, но за българските си клиенти. Някои гърци могат да се принудят да пътуват до тука, да теглят от българските банкомати, които после да ги обменят и да се върнат обратно. Много от хората, които са клиенти на гръцките банки у нас са гърци, които развиват бизнес у нас и в Гърция. От там не могат да ги изтеглят, така че ще теглят парите от България.

- И какво му е лошото на това?

- Нетно ще излязат пари от банките с гръцки собственици. Техните клиенти или са гърци или българи, които имат бизнес с Гърция. Логично е гръцките или българо-гръцките фирми, които не могат да ползват парите си по сметки в южната съседка, да започнат да теглят от влоговете си у нас. Иначе в момента се нареждат едни междубанкови преводи на една много дълга опашка и се чака петъка да мине и в понеделник пак да отворят банките. Ами, ако не отворят? Така че повечето изчакват и не нареждат преводи и е по-лесно да постъпят както хотелиера от Солун, за който вече ви казах. Ще отидат да теглят от Петрич или Сандански, а чейнджаджиите там веднага ще се възползват да вдигнат курса на еврото.

- Тези тегления могат ли да бъдат заплаха за стабилността на гръцките банки у нас?

- Надявам се, че не е. Обемът не е чак толкова голям. Не е КТБ, но ще се усети и в България. 

Дори и всичко да се размине по най-лесния начин и в понеделник да отворят банките в Гърция, то дълго ще се чистят опашките от наредени, но неминали преводи. Ще трябва време. Има ред въпроси. В момента в страната има недостиг на пари на хартия. Парите са в дюшеци, сейфове, но не и в оборот. Има шорт на банкноти и е твърде вероятно да се наложи, ако се стигне до сделка, веднага един самолет от Франкфурт да долети един самолет натъпкан с банкноти в Атина и да зареди централната банка, която след това от своя страна да зареди търговските банки. Това също ще отнеме време. Тоест една такава, наглед безобидна петдневна банкова гаранция, е такова камъче в обувката, което ще убива поне още три месеца. И това е в най-най-благоприятния вариант, при който е минал референдума, гърците са казали "да" и са се съгласили да им бъдат въведени ограничения, да бъдат орязани пенсии и т. н.

Българският износ, на който много разчитаме в БВП на страната, няма как да не пострада. Ефектът ще е краткосрочен - едно или две тримесечия, но ще го има.

- Къде другаде да очакваме негативен ефект?

- У нас са регистрирани около 10 000 гръцки фирми и осигуряват около 20 000 работни места. Вероятно не всички са активни. Големите са 20-30. Две трети от тези фирми са семейни. Само трийсетина са структуроопределящи в сектори като металургия, цветни метали, представителства на международни фирми. Маринопулос е типичен пример. Той е гръцки милиардер, който държи франчайза за ИКЕА за България. Ринг Мол също е гръцки. Като франчайз от Гърция идват много от луксозните стоки - бърбъни, Долче и Габана и много други. Същото важи за дилърите на автомобили. "Тойота" чрез "ТМ ауто" минава през Гърция. Също и "Сузуки" през "Миркат". Особено при японските марки и някои от корейските идват през Гърция. За всички тях ще има затруднения. Вярно, "Тойота" не може да си позволи да спре да продава у нас, но влияние ще има. И пак казвам, зависи колко време ще продължи банковата ваканция. Дори и да отворят банките в понеделник, в което лично аз се съмнявам, ще има огромно струпване на плащания. Не са само наредените на опашка преводи, но същото важи за пенсииите, заплатите и помощите на гърците. В случай че банките не отворят, ще има и провалени сделки като не се знае кога контрагентите ще си получат парите.

Има и още нещо, което според мен е съществено. Става дума за гръцките студенти в България. Дали наесен ще се запишат пак да учат тук. Едва ли! Дали родителите им няма да кажат: вижте сега, повече не можем да ви плащаме таксите, които са по-високи от тези за българите по специалности като медицина и инженерни науки. Те плащат повече и то в евро и пак им е по-изгодно, отколкото да учат в Гърция. Затова идват тук, но ако родителите им срещат затруднения, е логично броят на гръцките студенти у нас да намалее. А те потребяват много. Гръцките студенти "бръмчат" навсякъде.  В хубавите заведения като седнеш, все ще чуеш гръцка реч. Мама и татко като плащат, те харчат и с 2000-3000 евро на месец са като царе в България. 

- А какъв ще е ефектът върху инвестициите в България?

- След 2009 г. гръцките инвестиции у нас намаляват по ред причини. Те са свързани с кризата в страната. България разчита на инвестиции и на износ. И двете спадат и ще продължат да спадат. Не вярвам гръцки фирми да дойдат сега да инвестират  в България. Едва ли това ще се случи. Проблемите на Гърция не са от днес и не са от вчера. Ако бизнеси щяха да бягат от там и да идват тук, това вече щеше да се е случило. От 7 години гръцките инвестиции в България намаляват. 

- А общо за инвестициите, ако говорим, не само за гръцките?

- Гръцката криза ще намали интереса за инвестиции в България и целия регион.