Нацистите може би са се намирали само на крачка от създаването на атомно оръжие и "летяща чиния" за неговото транспортиране до целта. Тестове на устройството са били извършвани със съветски военнопленници, твърди нов документален филм на германска телевизия.

"Търсенето на атомната бомба на Хитлер", излъчен по ЦДФ, се позовава на запечатани записи от Русия и Америка, в които се твърди, че е било доказано, че Третият райх е бил близо до създаването на оръжие за масово унищожение.

Във филма цитират текстове от разпитите на нацистки учени, свидетелски показания и записи, оставили след себе си учените, много от които били транспортирани в САЩ след края на Втората световна война. Историкът Матиа Ул твърди, че усилията за създаване на нацистка атомна бомба в последната година от войната били неимоверни. В центъра на програмата е генералът от СС Ханс Камлер, в чието подчинение били предоставени 175 000 затворници на концентрационни лагери, които работели във фабриките за ракетите Фау, в производството на танкове и изграждането на секретни бункери за нацистката върхушка. Камлер е бил един от малкото, които се отчитали само пред Хитлер и бил поставен от фюрера начело на ядрената програма. Един от проектите, които той ръководел, бил в долината Йонас в Тюрингия, източна Германия, за който се твърди, че е бил средище на ядрената и космическа програма на нацистите. САЩ наложиха секретност за 100 г. на документите, отнасящи се до долината и до това, което се е намирало в изкопаните от нацистите тунели. Привържениците на теория на конспирацията вярват, че американците са открили в тунелите две неща – атомна бомба и летяща чиния за доставката на оръжието.

ЦДФ цитира два доклада на руското военно разузнаване, в които се споменават две експлозии с голяма сила в Тюрингия. Разсекретени американски разузнавателни документи показват, че ген. Дуайт Айзенхауер е наредил извършването на разузнавателни полети над долината, но резултатите от тях били неубедителни.

Авторите на документалния филм обаче не могли да открият откъде е идвал урана, който би бил необходим на нацистките учени за създаването на бомба.