Боян Петров стъпи на Манаслу, осмият по височина връх в света тази сутрин, съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu, цитиран от "Дневник".

Все още няма потвърждение от самия Петров, то може да дойде след слизането му в базовия лагер. Това е първото изкачване на осемхилядник след разрушителното земетресение в Непал. 

Петров е използвал вероятно предпоследния ден от хубавото време под Манаслу и е успял да достигне връхната точка на 8163 метра заедно с още редица алпинисти, които чакаха такава възможност. Сайтът на експедицията докладва, че утре ще се направи нов опит от други алпинисти. Няма информация за другия българин - Атанас Скатов, който е в отделна експедиция.

Досега Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин. Първият изкачен осемхилядник е Лхоце от Христо Проданов.

В кариерата на Боян Петров това е пети 8-хилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик, К2 и сега Манаслу. По този показател изравнява Дойчин Василев, който също е с пет.

В последните дни под Манаслу няколко експедиции отмениха опитите си за изкачване заради силните ветрове и опасността от лавини. Най-показателно беше оттеглянето на Altitude Junkies, които разполагаха с най-много шерпи и бяха направили най-значителната част от подготовката на маршрута.

Българските осемхилядници (подредени по височина на върховете):

Еверест – Христо Проданов 1984 г.
К2 – Боян Петров 2014 г.
Канчендзьонга – Боян Петров 2014 г.
Лхоце – Христо Проданов 1981 г.
Макалу – Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов, Дойчин Василев 1998 г.
Чо Ойю – Борислав Димитров и Йорданка Димитрова 1991 г.
Дхаулагири – Радко Рачев и Тончо Тончев 1995 г.
Манаслу - Боян Петров 2015 г.
Нанга Парбат – Тончо Тончев 1993 г.
Анапурна – Панайот Панайотов, Огнян Стойков, Людмил Янакиев 1989 г.
Гашербрум I – Николай Петков, Николай Вълков, Боян Петров, Дойчин Боянов 2009 г.
Броуд пик* – Петко Тотев и Станимир Желязков 2001 г.
Гашербрум II – Радко Рачев и Господин Динев 1992 г.
Шиша Пангма – Дойчин Василев и Карина Сълова 1999 г.

*През 1990 г. Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков изкачват Роки съмит (8028 м), а изкачването на Броуд пик главен (8047 м) идва през 2001 г.