Турската държавна газова компания "Боташ" е подала иск срещу "Газпром" в арбитражен съд, с който оспорва цената на руския газ, съобщава в. "Хюриет", позовавайки се на високопоставен източник. Новината бе потвърдена и от руската информационна агенция ТАСС.

Това е поредното действие, което превръща бъдещето на газопровода "Турски поток" в повече от несигурно. През последните месеци Анкара и Москва определено не намират формулата, по която да реализират алтернативното трасе за доставка на руски газ в Европа, което бе анонсирано от руския президент Владимир Путин като алтернатива на замразения  "Южен поток".

В иска до международния арбитраж "Боташ" настоява за преразглеждане на цените на руския газ, който Анкара купува от 29 декември 2014 г. По предварителни договорки Анкара трябваше да купува руското синьо гориво с 10,25 % намаление. Но до днес така и не се е възползвала от финансовата облага.

Турция и Русия се бяха разбрали да има отстъпка, но тя трябваше да е обвързана със строителството на "Турски поток". А в края на юли преговорите за тръбата бяха замразени. Москва определено не бърза с този проект. Властите в Кремъл обявиха, че ще изчакат развитието на политическата криза в Турция, а предсрочните парламентарни избори са насрочени за 1 ноември. Освен това преди броени дни "Газпром" се отказа от половината мощности на проекта "Турски поток" и съобщи, че вече ще работи по вариант, в който газопреносната мрежа ще има капацитет до 32 млрд. куб. метра годишно.