Човечеството е в сериозен риск от поредица опасности, които са негово дело, заяви професор Стивън Хокинг, съобщи БиБиСи.

Предупрежденията на физик №1 не са общи приказки - той посочи ясно три от основните опасности - ядрена война, глобалното затопляне и генетично-модифицирани вируси. Според него именно напредъкът на науката и технологиите ще създаде още, "нови причини за това нещата да се провалят".

Глобален катаклизъм според него е неизбежен, въпросът е кога.

"Въпреки че шансовете за катастрофа на планетата Земя за всяка отделна година са малки, те се натрупват във времето, и стават почти абсолютна сигурност в следващите хиляда или десет хиляди години", обяснява Хокинг, по пояснява, че опасност има и в по-малки срокове: "По това време ние трябва да се се разпростряли в Космоса и да сме достигнали и други звезди, така че подобна катастрофа на Земята да не означава края на човечеството. Ние обаче няма да сме способни да създадем самоподдържащи се колонии в космоса поне в следващите 100 години, затова трябва да бъдем много внимателни в този период."

Има особена ирония в това един от най-известните и важни лица в световната наука да твърди, че именно напредъкът ни заплашва. Преди Хокинг е предупреждавал и за потенциалните опасности от развиване на изкуствен интелект, който може да стане толкова могъщ, че да унищожи човечеството.

Напълно парализираният от десетилетия професор обаче подчертава, че винаги ще има начин да се справяме с това.

"Няма да спрем прогреса, или да го обърнем, затова трябва да оценим опасностите и да ги контролираме. Аз съм оптимист, и вярвам, че можем."