Вече бивш голям шампион в тениса - австралиецът Лейтън Хюит, попадна в "черен" списък с още 15 свои колеги, всичките набедени за участие в уредени мачове с предварително определен победител. А днес Хюит изигра последния си двубой в кариерата, при загубата с 0:3 сета от Давид Ферер във втория кръг на Откритото първенство на Австралия.

Лейтън спечели два турнира от Големия шлем - US Open и "Уимбълдън", съответно през 2001 и 2002 г. И беше №1 в света. Той предварително бе обявил, че иска да приключи с тениса на "Аустрелиън оупън". 

На пресконференцията след заключителния си мач Хюит тряваше да дава обяснения за обвиненията в "черно тото". Днес интернет блогът Show Legend обяви списък, който бързо обиколи света. Междувременно Би Би Си и BuzzFeed, от които започна скандала преди броени дни, не реагираха по никакъв начин. Преди два дни разследващ журналист от британската медия каза в радиоефира, че разполага с имена, но не може да ги обяви, тъй като няма преки доказателства.

Ставало въпрос за 16 състезатели, които са били (или се намират в момента) в топ 50 на световната ранглиста. Те влизали в схеми в последните 10 години. Осем от тях играели в Австралия сега.

Ето и списъкът на Show Legend, цитиран от БГНЕС:

Игор Андреев (Русия), Лукаш Лацко (Словакия), Иван Додиг (Хърватия), Андрей Голубьов (Казахстан), Хуан Игнасио Чела (Аржентина), Лейтън Хюит (Австралия), Ян Хайек (Чехия), Алберт Монтанес (Испания), Даниел Химено-Травер (Испания), Янко Типсаревич (Сърбия), Алекс Богомолов (Русия), Матю Ебдън (Австралия), Денис Истомин (Узбекистан), Теймураз Габашвили (Русия) и Майкъл Ръсел (САЩ).

От тях единствено Хюит има победи в турнири от Големия шлем и в сериите "Мастърс".

"Няма да се занимавам с тези обвинения, защото са смехотворни, рече ветеранът. Разбрах, че името ми е споменато. Не мисля, че някой в тази зала ме подозира за участие в корупция или нагласени мачове. Това е абсурд. Ще съдя всеки, който продължава да цапа името ми, така че желая успех на онези, които решат да отидат и по-далеч. Разочарован съм. Това е фарс", коментира 34-годишният Хюит.

Вчера италианският "Тутоспорт" намеси не кой да е, а световният №1 Новак Джокович. Според изданието през 2007 г. Ноле, тогава №3, паднал умишлено от французина Фабрис Санторо (№39) с 0:2 сета на "Париж Мастърс". Веднага бе припомнено, че седмица преди двубоя сърбинът е претърпял операция на зъбите и излязъл срещу Санторо неподготвен, защото почти не е тренирал.

Той си пропимни за загубата и също отхвърли писанията, след като дни по-рано обяви, че отказал 200 000 долара, за да падне на турнир в Санкт Петербург.

Би Би Си разговаря с бивш тенисист от Южна Америка, който остава в анонимност. Той нарича черното тото "публична тайна, за която знаят всички в тура, но никой не говори открито, а шефовете на тениса не искат да спрат явлението."

Според него грешниците са известни. Източникът на британската обществена медия е играл до миналата година, а сега е треньор. 

"Има три големи групи, които се занимават с тези неща, казва информаторът. Те разполагат с много хора, които циркулират в нашия спорт. Навсякъде са. Имат сметки в букмейкърските къщи и сайтове и залагат там малко пари. В края парите стават големи. Много големи. Ние сме спортисти и знаем кой играе симулативно и кой не. Просто се усеща кога бъркаш удар просто така или с някаква друга цел."

Анонимният събеседник разкрива стряскащи неща. 

"В началото не вярвах, но преди две години един човек ми прогнозира как ще завършат два турнира. Кой ще спечели и по какъв начин. Бях шокиран. Мислех, че се шегува или опитва да ме подведе, но после всеки един мач свършваше така, както той бе предрекъл. Говоря за турнири от сериите "Мастърс", в които има само големи имена."

Латиноамериканецът признава, че сам той е участвал в уредени двубои и никак не му е било лесно да играе симулативно. След това победилият го е падал по същия начин, като отвън ясно личало, стига да разбираш от тенис.

И твърди, че компанията "Тенис Интегрити", която следи точно за спортсменството в тениса, не иска да спре явлението.