За пореден път турското робство се оказа удобна политическа дъвка за конюнктурна употреба. Този път от нея се възползваха депутати от БСП. Това се случи по време на дебатите в парламента за промени в закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат създаването на възможност охраната на въздушното ни пространство да се осъществява съвместно със съюзнически държави. Хипотезата, при която турски самолети охраняват нашето пространство доведе лявата част от пленарната зала до дълбоко патриотично възмущение.

"Законът за въоръжените сили е част от един голям план – унищожаването на националното ни самосъзнание. Българинът е уплашен, за работата си, за имуществото си, за бъдещето на своите деца. Сега вие добавихте още един страх – за националния суверенитет. В българското общество има страх, че една наша съседка все по-активно се меси във вътрешните работи на нашата държава. Вие сте катализатори на този страх. Вие събудихте страхове, но и отключихте инстинкти на свободния и оцелял 500 години български дух. Той няма да ви прости предателството към небето на България".

Това каза от трибуната Атанас Зафиров (БСП). Той бе репликиран от Петър Славов (Реформаторски блок), който му припомни, че днес не се обсъжда тамата "за" или "против" НАТО, тъй като този въпрос е отдавна решен. Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт) пък прочете текст от закона, приет по времето на управление на БСП, според който отбраната на територията, териториалното море, въздушното пространство, се осъществява самостоятелно или съвместно с въоръжените държави на други страни от НАТО.

Предложението на БСП, подкрепено и от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов бе охраната на въздушното ни пространствио да се осъществява само от държави, които нямат граница с България.

"Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество. Мисля че текстът е много ясен. Тук се говори за съюзнически държави, но има едно нещо, което всичко го разбирате и не знам защо се правите, че не знаете за какво става дума. Става въпрос за нещо, което само преди няколко дни предизвика оставката на министъра на образованието, една тема, по която българското общество е изключително чувствително"

Така се аргументира самият Каракачанов.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев посочи, че България ще решава с коя държава да охранява съвместно своето въздушно пространство и не е задължително тази държава да е Турция. Депутатът от АБВ ген. Михо Миков, който е бивш шеф на ГЩ на армията заяви, че текстовете са неприемливи, защото скриват неспособността на редица правителства да осигурят изпълняването на обикновената задача, наречена на air policing.

В крайна сметка предложението на БСП не бе прието. С 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържали се" депутатите решиха, че охраната на въздушното пространство на България ще се осъществява от българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави.