Висшият съдебен съвет е погазил закона, като не е образувал дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров. Това става ясно от определение на Върховния административен съд, с което решението на съвета да спре още необразувана дисциплинарка е обявено за нищожно, пише "Правен свят".

ВАС ОТМЕНИ (НА)ПУСКАНЕТО НА ПЕПИ ЕВРОТО ПРЕЗ ПАРАДНИЯ ВХОД

Решението е било прието с гласовете на по-малко от половината присъстващи членове на съвета, а освен това кадровият орган не е изпълнил указанията на ВАС, мотивира се тричленният съдебен състав. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, допълва правният сайт.

За пореден път съдът отменя решение на ВСС по казуса с бившия шеф на столичното следствие, известен като Пепи Еврото. Върховния касационен съд оправда ексвоенния министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров за подкуп и се произнесе, че това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп от страна на следователя Петров.

Петима членове на ВСС внесоха предложение за образуване на дисциплинарка срещу следователя, но мнозинството не го прие. Петров пък междувременно направи един неуспешен опит да напусне системата, а след месец отново подаде молба за освобождаване и ВСС я гласува. Срокът беше 5 май 2015 г. заради едномесечното предизвестие. Преди изтичането му тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов направи предложение да му бъде образувано дисциплинарно производство, което не бе прието.

Петров "оцеля" и в една проверка на прокуратурата, която заключи, че няма данни за извършени престъпления.

Министърът обжалва както освобождаването на Петров от системата, така и отказа на ВСС да му образува дисциплинарка.

През лятото на м.г. Върховният административен съд отмени решението, с което не се образува дисциплинарно производство срещу следователя и указа на ВСС да стори това.

А през есента тричленен състав на ВАС отмени решението за освобождаването на следователя от длъжност. Предстои произнасяне на петчленен състав по този казус.

Вместо да изпълни указанията на магистратите, кадровият орган взе решение да спре необразуваното производство до окончателното приключване на делото за напускането на следователя. Правосъдният министър отново сезира ВАС.  

Основният аргумент на ВАС е свързан с броя гласове, с които е взето решението по казуса "Петьо Петров".

На въпросното заседание на 12 ноември м.г. е имало три предложения – за спиране на все още необразуваното дисциплинарно производство, за образуване и после спиране и за отлагане на точката от дневния ред. В подкрепа на първото са гласували 9 души, за второто – 8, а за последното – двама членове на ВСС. Присъствали са 19 кадровици.

"Девет гласа "за" не представляват "повече от половината" от деветнадесет члена, а са дори по-малко от половината. Следователно, за решението по т. 78 не са гласували повече от половината от присъстващите членове на ВСС, каквото е изискването по чл. 34, ал. 2 ЗСВ и затова решението не е взето при наличието на изискуемото обикновено мнозинство.

Липсата на мнозинство за взимане на решение от колективен орган, какъвто е Висшият съдебен съвет, по своята правна същност представлява липса на формирана воля на колективния орган за вземане на конкретното решение. Затова решението на ВСС е нищожно и следва да бъде прогласено за такова", изтъкват съдиите от ВАС.

Преписката е върната отново на ВСС, който този път трябва да образува дисциплинарно производство срещу Петров и едва тогава, ако реши, да го спре.