ЩЕФАН ОШВАТ*

"Отворете границата!", крещят стотици хора на граничния пункт Идомени. Заклещените на гръцка територия бежанци отново блокират железопътната линия Солун-Скопие. Защото македонските власти пропускат по няколкостотин сирийци и иракчани само с валидни документи. Афганистанците, струпани на границата със Сърбия в Табановце, нямат никакъв шанс да продължат пътуването си към Северна Европа.

"Не знаем защо не пропускат афганистанци. Полицаите само ни казаха, че нямат право да ни пропуснат. Защо? Никой не знае", възмущава се един млад афганистанец.

Причината трябва да се търси в споразумението между шефовете на полицейските служби по протежението на тъй наречения "балкански маршрут" на бежанците. По настояване на Австрия, дневно през границите се пропускат по-малко от 600 бежанци. А афганистанците изобщо нямат шанс да продължат по-нататък. Това идва като по поръчка за каналджийските банди, смята шефът на белградското бюро на Върховния комисариат на ООН за бежанците Ханс-Фридрих Шодер.

"Тъй като мнозина не виждат легална възможност за продължаване на пътуването си, попадат в ръцете на престъпници, които ги експлоатират. Наблюдаваме това всеки ден", казва той.

Каква е алтернативата?

Колкото по-запушен е основният маршрут, толкова по-атрактивни стават обходните пътища. Албания например се подготвя за повече бежанци и засилва патрулите по границата с Гърция, както заяви албанският министър на вътрешните работи Саймир Тахири.

"Нито една страна не може да се справи сама с кризата. Затова трябва да си сътрудничим. Въпреки това няма повод за безпокойство. Ние сме добре подготвени и работим в тясно сътрудничество с нашите партньори. Това е европейски проблем, затова трябва да бъде намерено европейско решение. Уверявам ви, че не трябва да се притеснявате относно организираната престъпност и каналджийството", казва министърът.

Досега албанските власти са заловили една дузина нелегални пакистанци. Съвсем различна е ситуацията по сръбско-унгарската граница. От началото на годината унгарската полиция е регистрирала около 3 200 нелегално преминаващи бежанци. Правителството в Будапеща иска да удължи 175-километровата мрежа по границата с Румъния.

"Ние изпратихме подкрепления от войници и полицаи по южната граница, за да залавят нарушителите, които режат оградата или я прескачат. Те ще бъдат изправени на съд", казва съветникът по въпросите на сигурността на унгарския премиер Дьорд Баконди.

Раздвижване по обходните маршрути

Търсещите закрила обаче все ще намерят начин да продължат пътя си към Европа - през България и Сърбия, от Гърция през Албания и Италия или пък през Украйна. Все още обаче обходните маршрути не са се превърнали в "бежанска магистрала", както казва зам.-шефът на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС Бернд Кьорнер.

"Вярно е, че определени групи, които очевидно не могат да преминат по "балканския маршрут", използват обходни маршрути. Миграционният натиск към Унгария отново се усилва, като цяло се увеличава активността и по всички останали европейски маршрути, с изключение на този през Западните Балкани. Трудно е да се каже дали има взаимовръзка, но по всички направления имаме раздвижване".

-----

Материалът е публикуван в Дойче веле. Подзаглавието е на Клуб Z.