Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън стартира подобаващо защитата на титлата си. Британецът даде най-добро време на квалификацията за първото Гран При за сезона - на Австралия, на пистата "Албърт парк" в Мелбърн. И утре в 7 часа сутринта българско време ще потегли като лидер.

Неговият съотборник в "Мерцедес" Нико Розберг е втори. Очаквано нататък следват пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен - този ред. Това бе дебют за новия формат на квалификацията за място и явно полемиките ще продължат. Пилоти, специалисти и фенове се оплакваха от нововъведението на боса на Ф1 Бърни Екълстоун и опасенията им се оправдават.

Проблемите са няколко, а най-големите са суматохата на моменти на пистата и скуката в края. Тази сутрин Хамилтън отказа конкурентите си още от началото, той не допусна грешки, а и болидът му вървеше много добре.

Очакваше се, че "Ферари" ще е по-близо до "Мерцедес". Все пак "кончетата" имат напредък, пък и новата им кола ще търпи развитие с напредването на сезона.

Люис Хамилтън за 50-и път в кариерата си спечели пол позиция. Пред него вече са само Михаел Шумахер и покойният Аертон Сена.

Броят на състезанията този сезон е 21. Дебют ще направи Гран При на Азербайджан.