Човечеството все повече ще се среща с вируси като Зика и Ебола, а новите епидемии ще са сред големите предизвикателства пред здравните системи по света, прогнозира един от световно известните вирусолози от Университета "Бен Гурион" в Тел Авиви д-р Лесли Лобел.

На този етап той е единственият експерт, който изследва поведението на Зика извън територията на САЩ и Южна Америка. Работата му е съсредоточена в Уганда, където изследва корените на вируса заедно с местни експерти, а в момента е в България като гост-лектор на Петнадесетия международен конгрес за стденти и млади лекари, провеждащ се в София.

"Имаме много предизвикателства във вирусологията. Проблемът в намирането на ваксини е само една част от тях", посочи д-р Лобел пред българска публика.

По думите му една от най-важните задачи е да се разберат екосистемите, в които се развиват и действат вирусите. До този момент учените не знаят много за Зика, но са убедени, че това, което ще се разбере за овладяването на инфекцията в бъдеще, ще бъде приложимо и като модел за лечение на други заразни заболявания.

"Вирусологията днес е забравена и пренебрегната, а всички ние – медицинската общност и представителите на академичните среди, както и цялото общество, сме призвани да върнем интереса към нея, защото при тази глобализиция, която имаме днес, винаги ще има необходимост от ясно познание и ясно виждане за изненадите, които ще ни носят вирусите", коментира още д-р Лобел.

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че здравното министерство на Пуерто Рико регистрирало първия в страната случай на ембрион с микроцефалия, заразен с вируса Зика в майчината утроба. Подробности за възрастта на ембриона или състоянието на майката не се дават.  

"Това е първият случай на вроден дефект, предизвикан от Зика на територията на Пуерто Рико", обяви главният епидемиолог на страната, цитиран от международните агенции.

На този етап заразените с вируса Зика в Пуерто Рико са около 700 души, от които най-малко 65 са бременни жени.

Припомняме, че в началото на февруари Световната здравна организация обяви вируса за глобална заплаха.