Онези, които смело са катерили Еверест, може да се окажат разочаровани – оказва се, че в крайна сметка не са изкачили най-високата планина, смятат учени, цитирани от британския „Индипендънт“. По-висок е връх Чимборазо в Еквадор. Но Еверест все пак „печели“, ако използваме традиционния показател – той е близо 9000 метра над морското равнище, стотици над най-близките си съперници.

Но всъщност не е най-висок, т.е. най-близо до космоса. Еквадорската планина го надминава, и то с много – и това е заради неправилната форма на Земята.

Еверест е най-висок връх, само ако се замерва от морското равнище. Но ако вместо това се изчисли височината от центъра на планетата, Чимборазо категорично заема първото място, а Еверест дори не се нарежда в Топ 20 на върховете.

Резултатът идва от това, че Земята не е перфектна сфера, а е сплесната откъм полюсите и съответно издадена в средата. Тази форма дава предимство на всички планини по Екватора – и Чимборазо се възползва отлично от този факт.

Връх Еверест не е най-високият и по други показатели. Мауна Кеа в Хавай се извисява много повече от дъното до върха си – но предвид, че дъното и доста от останалата част са под вода, не може да се сравнява с рекорда на хималайския първенец.

Еверест обаче е сред най-трудните за изкачване. За сметка на това Чимборазо е сравнително лесен за покоряване. При него са необходими около две седмици, докато за да стъпиш на върха в Хималаите са необходими най-малко два месеца упорита работа.

Площад Славейков