Кървавата разправа с демонстрантите на 4 юни 1989 г. е тема табу в Китай, грижливо премълчавана в учебниците и историческите книги и жестоко цензурирана в печата и социалните мрежи, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Медиите на китайски език не казват и дума днес, в деня на 27-та годишнина от смазването на демократичното движение. Търсачката Байду, заемаща господстващо положение в Китай, не предлага никакъв отговор на заданието „4 юни“, а постовете, включващи „Тянанмън“, на мрежата от микроблогове Уейбо са недостъпни.

В нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. след продължителна мобилизация на хиляди млади хора, настояващи за демократични реформи, войници и танкове на комунистическия режим щурмуваха и откриха огън по събралите се на площад Тянанмън в центъра на Пекин. Повече от хиляда души бяха убити.

Китайските власти продължават да следят поддръжниците на демократичното движение. Мерките особено се затягат около 4 юни. Шестима активисти-правозащитници, сред които поетът Лян Тайпин бяха задържани от полицията в Пекин, след като организираха частна възпоменателна церемония. Властите ги обвиняват в предизвикване на безредици.

Както всяка година под зоркото око на властите са „Майките от Тянанмън“ - асоциация на родители, загубили дете по време на кървавите репресии. Тази седмица „Майките от Тянанмън“ публикуваха по повод годишнината от събитията остро отворено писмо, което бе разпространено от неправителствената организация Китайски защитници на човешките права.

"За семействата на жертвите това са 27 г. бял терор, задушаване. Ние сме наблюдавани и подслушвани от полицията, следени и дори задържани, нашите компютри са конфискувани", заявяват хората, сложили подписите си под отвореното писмо.

"Правителството ни игнорира под претекста, че клането на 4 юни изобщо не го е имало, но истината е на наша страна", подчертават те.