Искате да си сварите бира у дома, но технологичният процес и нужните инструменти ви притесняват? Няма проблем, вече има решение...

Всъщност, в последно време се появяват по няколко решение годишно. Технологични старт-ъпи и пивоварни по цял свят разработват лелеяната за всеки любител на пивото домашна машина за бира. Brewmaster, Brewie, Brewbot, iGulu... списъкът расте бързо. Всички позволяват сравнително лесно да си правите домашно пиво. Някои са елементарни - слагата съставките, натискате бутона... други пък ви позволяват да се развихрите с разнообразни видове хмел, малц, да се пробвате с различни стилове бира.

Австралийците, които стоят за BrewArt, са си поставили двойна цел - машината им да има едновременно опцията да е изключително елементарна - слагате чашата и натискате бутона - и да позволява да освободите експериментатора-пивовар в себе си. 

Става дума за Coopers Brewery, които, освен че продават популярна индустриална бира - и то по 70 и повече милиона литра годишно - са и най-големият производител на продукти за домашна бира в света.

А самата машина е дело на работещите в компанията Скот Харис и Пол Бърдж. Те забелязали нещо странно още преди 8 години, когато започнала разработката на машината - пазарът се измествал, все повече хора предпочитали различно пиво - домашно, крафт, с повече вариации във вкуса и стиловете.

"Хората пият по-малко, но по-добре. Направихме нашите проучвания, и си помислихме - окей, има много хора, които обичат да пият бира, смятаме, че много хора ще се забавляват да си направят бира, тогава защо не го правят?" разказва Харис.

BrewArt предлагва два продукти - BeerDroid, 10-литровата пивоварна, и BrewFlo, комбиниран охладител и диспенсър за кехлибарената напитка.

BeerDroid, в който става чудото.

А, като казахме кехлибарена - BeerDroid предлага наистина изключително детайлен контрол върху това каква бира искате да приготвите. Например, може да сте заложили вече отбран малц, подобрители, хмел и мая за първокласна мътна бира в немски стил (Hefeweizen), но с апликацията за смартфон можете например да я направите малко по-горчива или малко по-тъмна.

Но ако не искате да гадаете, или да експериментирате, BrewArt са ви подготвили специални пакети - BrewPrints - с рецептата и съставките нужни, за да си сварите подобна на любимата ви бира. Включени са близки рецепти както на техни марки като Coopers Pale Ale, така и на световни лидери като Heineken.

Продажбата на BrewArt в Австралия ще започне в средата на следващия месец, като BeerDroid ще струва 799 австралийски долара, или около 537 евро, а BrewFlo - $699, или 470 евро - определено скъпо удоволстние . Скоро след това ще започна продажба и в САЩ.