Община Пловдив няма никакви пропуски в действията си за опазване на културно-историческото наследство, включително и за изгорелите тютюневи складове, е заявил кметът Иван Тотев, цитиран от местни медии. Коментарът му е по повод обвиненията на архитекти и политици, че Законът за културното наследство не е бил изпълнен докрай и общината не е предприела действия за запазване на изгорелите складове.

Всичко това Тотев оцени като „какви ли не хипотези“. Той припомни, че собствениците са тези, които отговарят за състоянието на сградите: при установяването проблем, те трябва да уведомят Археологическия музей, местните структури на НИНКН и община Пловдив. Чак след това уведомление трите институции да тръгнат по реда на Закона за културното наследство.

Нищо от това не се е случило, защото до момента сградите може да са били в лошо състояние, но не са се самосрутвали. Не звучи състоятелно мнението, че трябва общината да ремонтира със собствени средства една сграда и след това да си търси парите, после друга“, каза кметът цитиран от „Фокус“.

Иван Тотев припомни, че в Пловдив има стотици сгради, които са паметници, и е „някак нелогично да се тръгне към тази процедура преди да са извървени стъпките по Закона за културното наследство, който вменява на собственика да съблюдава състоянието на сградите“. Затова и не се е стигнало до изпълнение на Чл. 76 от Закона за културното наследство, който позволява на общината да ремонтира сградите за своя сметка, а ако собствениците не възстановят разходите, имотът да бъде прехвърлен на кметството.

"Ако общината предприеме тази крачка, след това тръгва към друга процедура - съдебни дела. Нито един случай няма в България да е извървян този път. Неслучайно. После в съда трябва да бъде доказано, че са спазени всички законови процедури и етапи, за да може общината да си възстанови средствата".

Кметът на Пловдив не можел да приеме „по сайтове и медии „лидери“, които имат претенции, че имат познания в това, кой как се отнася с културното наследство, да хвърлят кал по това, което прави град Пловдив".

Всички критики Тотев определи като кампания срещу Пловдив, провокирана от „болката, която изпитват някои "приятели" на Пловдив от София, загубили състезанието за Европейска културна столица".

"Тази болка няма да спре до 2019-а. Призовавам пловдивчани да не се поддават на мейнстрийм културата от северозапад и да слушат измислени лидери на обществено мнение".

Иван Тотев се зарече Тютюневият град да бъде една от емблемите на Пловдив през следващите години.