Мълчанието на щаба на Хилъри Клинтън, че тя е повалена от пневмония, разширява паралелите между тези президентски избори в САЩ и надпреварата през 1996 г., която противопостави първия руски президент Борис Елцин и лидера на комунистите Генадий Зюганов.

Двете кандидат-президентски надпревари си приличат по негативните рамки. В Русия преди 20 години и в САЩ тази година и двамата кандидати са непопулярни и мнозина от тези, които смятат да гласуват за тях, ги разглеждат като по-малкото зло. Поддръжниците на Елцин се опасяваха от победа на комунистите, а някои от тези на Клинтън се опитват да не допуснат до властта човек, когото смятат за опасен демагог. Много от привържениците на Зюганов биха предпочели по-твърдолинеен кандидат, който да се отзове на носталгията им по СССР и имперските уклони, но те най-вече не искаха див капитализъм и съюз със Запада при Елцин. Много от поддръжниците на Доналд Тръмп не го смятат за истински консерватор, но те биха избрали когото и да било, само не и Клинтън.

Противопоставянето между кандидат от елита и аутсайдер популист е още една важна прилика. Елцин, подобно на Клинтън, бе елитът. Освен че беше в онзи момент президент, той бе стигнал до висшия ешелон на съветските лидери, преди да изпадне в немилост пред президента Михаил Горбачов. Кариерата на Зюганов пе по-малко забележителна. Той бе лидер на разбитата, останала без пари комунистическа партия, която много малко напомняше на организацията, в която Елцин някога стигна почти до всемогъщото Политбюро. Зюганов проведе популистка кампания, като се обръщаше към загърбените от капиталистическия преход така, както Тръмп се е насочил към потърпевшите от глобализацията. Подобно на Тръмп, Зюганов се опита да продаде на гласоподавателите възстановяването на бившето величие на страната. Това бе добра стратегия. На ранния етап Зюганов водеше със значителна преднина в кампанията.

Хилъри Клинтън би трябвало да каже честно на избирателите си какви са здравословните й проблеми. Снимка ЕПА:БГНЕС

Досега обаче паралелът бе непълен в едно важно нещо. Почти през цялата кампания през 1996 г. Елцин бе тежко болен, а преди втория тур - на 26 юни, претърпя тежък сърдечен удар. От щаба му не обелиха и дума, че нещо не е наред. Повечето руснаци идея си нямаха преди решителния тур, че Елцин лежи в провинциалната си вила и не е в състояние да работи. Знаеше само най-близкият му кръг. Без капка срам Елцин описа по-късно укриването на информацията в мемоарите си "Президентски маратон", публикувани в чужбина под името "Среднощни дневници":

На втория ден след инфаркта - на 28 юни, от обикновения хол, където бяха пренесли леглото ми, направиха нещо като работен кабинет. Операторът (наш, от Кремъл), дълго мъдруваше как нищо излишно да не попадне в кадър, особено пианото, което по традиция винаги стоеше тук, и, съвсем естествено, леглата. Медицинската апаратура бе покрита с нещо. Наина (жената на Елцин - б.р.) молеше за едно: "Боря! само недей става! Седи си в креслото! Не бива да ставаш!" Но аз не издържах и с усилие на волята накарах себе си да стана, докато поздравявам госта.

Лебед (генерал, бивш секретар на Съвета за сигурност,  загинал в катастрофа с хеликоптер през 2002 г. - б.р.) бе много доволен от срещата. Казаха му, че съм настинал и той не ми задаваше излишни въпроси.

В САЩ укриване в такава степен вероятно трудно би било организирано. Кандидатите за висшия пост живеят в стъклени домове, а вниманието на медиите не отслабва. Необяснимо защо обаче щабът на Клинтън се опитва да следва стъпките на екипа на Елцин. Изглежда, Клинтън откри в петък, че има пневмония, но диагнозата не стана публично достояние, докато тя не се препъна пред очите на всички, когато напускаше възпоменателната церемония в Ню Йорк за 11 септември. Веднага след случката от щаба заявиха, че тя почувствала "прегряване". Диагнозата бе разкрита едва часове по-късно.

Елцин, който имаше значително по-тежка болест от Клинтън, се опитваше да поддържа някакво подобие на работна програма. Така направи и Клинтън. В неделя, малко след като й се наложи да напусне церемонията, тя се появи пред жилището на дъщеря си Челси, като се усмихваше и махаше, опитвайки се да убеди гласоподавателите, че е добре.

Някой ще каже, че всичко това не е било необходимо. Няма нищо необичайно или уронващо политическия имидж в това да се разболееш от пневмония. Не е толкова опасно колкото сърдечен удар. Тръмп и други републиканци отдавна намекват, че здравето на Клинтън е проблем, а тя и нейните помощници вероятно усещат, че наливането на масло в огъня може да бъде опасно. Освен това Клинтън е жена, така че тя особено внимава да не бъде възприемана като слаба. Неумелото прикриване само заостри вниманието върху други здравословни проблеми на Клинтън, сред които венозна тромбоза, лекувана с кръвни разредители.

Нито един от кандидатите не огласи много информация за здравето си. Сега обаче има допълнително внимание върху Клинтън поради подозрение - основателно, базирано върху неделното закъсняло и непълно признание от щаба й и от самата кандидат-президентка, че тя ще се опита да скрие всяко заболяване. Това вече се случи при скандала с имейлите и при нейните добре платени речи пред банкерите на "Уолстрийт". Подобно на Елцин, тя не се притеснява, че не е щедра с информацията.

Елцин беше на 65 г, когато бе преизбран. Той бе с три години по-млад, отколкото е Клинтън днес. Той бе руснак, стабилен пияч, поемаше рискове, така че той вероятно бе доста по-болен от нея. Но, подобно на нея, той с неохота показваше слабостта си.

Победата бе сладка, но Елцин вече не можеше да крие здравословните си проблеми. През септември 1996 г. Сергей Пархоменко - издателят на седмично списание в Москва, научи, че на Елцин му предстои байпас. Кремъл го убеди да забави публикацията със седмица в замяна на ексклузивно интервю с Елцин за здравето му, но след това той съобщи за операцията. По-късно отсъствията на президента от работа станаха по-дълги и по-чести и той не изкара мандата си, като предаде президентството на Владимир Путин. Аз обаче се съмнявам, че Елцин е знаел, че Путин ще отмени повечето демократични реформи и свободата в бизнеса.

САЩ през 2016 г. не са Русия от 90-те години на ХХ век, но Клинтън трябва да огласи информацията за здравето си и да говори честно с гласоподавателите за него. Може да излезе неблагоприятна информация, но ако Хилъри не е ясна, тя ще предизвика нещо, което със сигурност ще се превърне в по-голям проблем за нея. Много избиратели не й вярват. Елцин направи тази грешка. Популярността му спадна бързо, след като му се наложи да признае, че е мълчал за разклатеното си здраве. Малцина съжаляваха, когато наблюдаваха оттеглянето му в последния ден от 1999 г.

-------

* Авторът е руски журналист и политически анализатор. Той е и политически наблюдател на агенция Блумбърг, откъдето препечатваме коментара.